Dacian Cioloş şi Lazăr Comănescu participă la summitul de la New York pe tema migranţilor

La New York va avea loc azi primul summit convocat de Naţiunile Unite pe tema migranţilor, în cadrul sesiunii anuale a Adunării Generale a ONU. Amploarea problemei este uriaşă: în lume sunt acum 65 de milioane de refugiaţi, mai mulţi decât oricând în istorie. Din partea României vor fi prezenţi premierul Dacian Cioloş şi ministrul de externe, Lazăr Comănescu.
Liderii prezenţi la lucrările Adunării Generale a ONU trebuie să analizeze nu numai cauzele acestor fluxuri migraţioniste, ci să identifice şi soluţii pentru viitor. La acest eveniment delegaţia României este condusă de premierul Dacian Cioloş. Şeful executivului se va întâlni astăzi în marja reuniunii cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi cu preşedinţii Finlandei şi Egiptului şi va participa la summitul liderilor privind criza globală a refugiaţilor, pentru ca, la finalul acestei zile, premierul Dacian Cioloş şi soţia sa, Valerie, vor participa la recepţia oferită de preşedintele american, Barack Obama, şi de Prima Doamnă, în onoarea şefilor de delegaţii.
Pe lângă problema gravă a migraţiei, reprezentanţii ţării noastre merg la New York şi cu obiectivul de a promova candidatura României la un nou mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate pentru anii 2020-2021. Autorităţile române au primit semnale pozitive, după cum a spus în exclusivitate pentru Radio România, şeful diplomaţiei, Lazăr Comănescu:
Lazăr Comănescu: Unul dintre obiectivele prezenţei noastre aici este promovarea candidaturii României. Tocmai de aceea vrem să utilizăm acest cadru, această oportunitate.
Reporter: Ce semnale aţi primit? Sunt pozitive?
Lazăr Comănescu: Eu cred că am primit deja şi sunt convins că demersurile noastre vor avea rezultate.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (20 septembrie)