Revista presei internaţionale – 20 septembrie 2016

„Date fiind numeroasele încălcări comise de rebeli, pentru forţele guvernamentale siriene, respectarea acordului de încetare a focului, convenit prin implicarea Statelor Unite şi Rusei, a devenit lipsită de sens”, afirmă generalul locotenent Serghei Rudskoi, citat de cotidianul american „The New York Times”. În acelaşi ziar, generalul rus subliniază că, „în săptămâna care s-a scurs de la intrarea în vigoare a acordului, rebelii au omorât 63 de civili şi 153 de militari sirieni”. Şi nici preşedintele sirian Bashar al-Assad nu este mulţumit. Ziarul britanic „Daily Mail” relatează că,”într-o discuţie avută luni cu viceministrul iranian de externe, preşedintele Assad a acuzat marile puteri că sprijină organizaţiile teroriste din Siria, precum Statul Islamic,” şi că „exemplul cel mai recent este ‘flagranta agresiune americană’ asupra poziţiilor armatei siriene din Deir Ezzor”, semnalată săptămâna trecută. Şi mai tranşant, cotidianul rus „Pravda” vorbeşte despre „masacrul american asupra forţelor siriene anti-ISIS”

Aşadar, că prelungitul conflict din Siria a continuat să rămână şi astăzi în atenţia presei internaţionale. Nici Europa nu este însă neglijată, cu atât mai mult cu cât o serie de eveimente recente îi pot marca viitoarea politică. Desfăşurate duminică, alegerile parlamentare din Rusia au fost şi ele urmărite cu mare atenţie. „Partidul lui Putin şi-a întărit puterea în urma alegerilor parlamentare pe fondul slabei prezenţe la urne”, titrează cotidianul american „The Wall Street Journal”. „Putin are nevoie de conflicte pentru a merge mai departe”, se afirmă în ziarul spaniol „El Mundo”. „După victoria zdrobitoare din alegerile parlamentare de duminică, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, ieri, că ‘poporul rus a ales stabilitatea'”, relatează săptămânalul francez „L’Express” . Dar tot în „L’Express”, „organizaţia Golos, apărătoare a drepturilor alegătorilor, deşi recunoaşte că ‘s-au înregistrat mai puţine falsificări flagrante decât la alegerile din 2011, scrutinul a fost ‘departe de a putea fi calificat drept liber şi corect'”.

În Germania, corectitudinea alegerilor nu poate fi pusă la îndoială, iar victoria social-democraţilor germani la alegerile de duminică pentru primăria Berlinului a fost, desigur, incontestabilă. Luni însă, recunoscând reculul partidului său în cele două runde de alegeri locale care tocmai au trecut, cancelarul german Angela Merkel, a organizat o conferinţă de presă, din care, după cum era de aşteptat, presa germană a publicat numeroase extrase. Câteva mostre, par să releve prestanţa politică a celei care, în opinia multora, conduce cu adevărat politica Europei. „Dacă aş putea, aş da timpul înapoi. Am totuşi senzaţia că am ieşit mai buni din această etapă decât eram la început. Germania nu se va schimba din temelii. Cine, dacă nu noi, ar trebui să scoatem ceva bun din aceste vremuri?”, a întrebat Angela Merkel, citată de săptămânalul german „Der Spiegel”. Revenind asupra problemelor legate de criza imigranţilor, ea a spus, după cum relatează „Die Zeit”, că „a procedat absolut corect şi echilibrat”, dar că, „în cele din urmă, asta a însemnat pentru mai multă vreme un control insuficient stăpânit. Nimeni nu doreşte repetarea situaţiei, şi mă refer inclusiv la mine. În 1990, când Zidul Berlinului a căzut, războiul rece a luat sfârşit, iar libertatea a înflorit pretutindeni. Se părea că drumul spre victorie este ireversibil. Acum se dovedeşte că lucrurile nu-s chiar atât de simple”.

Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR – 19 septembrie 2016