Aproape jumătate dintre români suportă cu greu cheltuielile curente ale vieţii

Aproape jumătate dintre români suportă cu greu cheltuielile curente ale vieţii – relevă cel mai nou studiu realizat de Institutul Naţional de Statistică. Pentru realizarea lui s-a luat în calcul situaţia de anul trecut, când peste 32% dintre familii nu au făcut faţă ratelor, plăţii utilităţilor şi întreţinerii. Cercetarea a avut în vedere, însă, şi alţi parametri. Peste 13 procente din gospodării, de exemplu, nu şi-au permis menţinerea unei temperaturi adecvate în locuinţă, iar mai mult de 69% nu şi-au putut achita o săpămână de vacanţă. Sociologul Codrin Scutaru de la Institutul Naţional pentru Calitatea Vieţii observă că procentajele se referă atât la persoanele active, cât şi la pensionari.

Codrin Scutaru: Din păcate, se răsfrânge o situaţie dificilă din punct de vedere economic sau social şi asupra categoriilor care au plătit asigurări sociale mai mult timp şi apoi primesc înapoi o sumă care nu le mai permite să-şi asigure un standard de viaţă considerat de percepţia publică drept decent. Nivelul de trai nu se schimbă radical de la un an la celălalt. Creşterea economică se simte în câţiva ani şi se simte destul de modest în calitatea vieţii românului.

Realizator: INS precizează că în sfera de cuprindere a anchetei au intrat toate persoanele cu domiciliul stabil în centrele de cercetare, urbane şi rurale, selectate. Au făcut obiectul înregistrării inclusiv persoanele plecate pentru o perioadă îndelungată, dar nu mai mult de şase luni, dacă acestea au păstrat legătura cu gospodăria din care fac parte.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 septembrie