Comisia Europeană a prezentat o propunere revizuită privind tarifele de roaming

Comisia Europeană a prezentat astăzi o propunere revizuită privind tarifele de roaming, care ar trebui eliminate din 15 iunie 2017. Astfel, comisia renunţă la limita de timp şi de volum de date din propunerea iniţială, dar introduce un mecanism împotriva celor care vor să abuzeze de sistem. Conform statisticilor, 20% dintre europeni îşi petrec cel puţin 10 zile pe an într-o altă ţară europeană decât cea de origine.

În vacanţă sau în călătorie de afaceri de anul viitor pe factura telefonului mobil nu vor mai apărea costurile de roaming. Comisia Europeană consideră însă că trebuie să existe un mecanism pentru depistarea celor care vor să abuzeze de sistem. Un exemplu de abuz este achiziţionarea de cartele telefonice într-un stat membru şi folosirea lor pe timp îndeungat într-un alt stat. În astfel de cazuri operatorul îşi va informa clientul că de exemplu apelul va fi taxat cu 0,04 eurocenţi pe minut. Nu va fi şi cazul celor care locuiesc într-o ţară şi au locul de muncă în ţara vecină, a spus astăzi comisarul european pentru piaţă digitală, Andrus Ansip.
Andrus Ansip: „În cazul acestor persoane nu putem vorbi de abuz. 365 de zile pe an nu vor plăti pentru roaming sau pentru transferul de date, a precizat comisarul european.
Reporter: Din 2007 tarifele de roaming au scăzut cu 9%. Anul trecut Parlamentul şi Consiliul European, luând în considerare o propunere a Comisiei Europene, au fost de acord ca tarifele de roaming să fie eliminate total începând cu 15 iunie 2017”.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 septembrie)