Guvernul Ungariei susţine că ar putea începe procesul împotriva deciziei privind relocarea a 120.000 de refugiaţi în statele UE

Guvernul Ungariei susţine că anul viitor ar putea începe procesul intentat la Curtea Europeană de Justiţie împotriva deciziei luate la nivel european privind relocarea a 120.000 de refugiaţi în statele Uniunii Europene, pe baza unui sistem de cote obligatorii. Ungaria organizează în paralel şi un referendum pe tema cotelor de refugiaţi.
Ministrul ungar al justiţiei, László Trócsányi, a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei Magyar Idők, că instanţa va decide în această toamnă în privinţa procedurilor şi se doreşte ca hotărârea în cazul acţiunii iniţiate de Ungaria să fie luată de un complet format din 15 judecători. László Trócsányi a mai spus că procesul va fi urmărit cu multă atenţie, pentru că s-ar putea încheia cu o sentinţă cu valoare de precendent atât din punct de vedere juridic, cât şi politic. Autorităţile ungare au anunţat, la sfârşitul anului trecut, că au atacat la Curtea Europeană de Justiţie decizia luată, în septembrie, de Consiliul Jutiţie şi Afaceri Interne privind relocarea refugiaţilor în statele membre ale UE, pe baza unui sistem de cote obligatorii. În baza deciziei respective, Ungaria ar fi urmat să primească 1.294 de refugiaţi.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 septembrie)