Guvernul vrea să consolideze clădirile cu risc seismic

Guvernul vrea să consolideze clădirile cu risc seismic. Autorităţile caută variante pentru ca propietarii acestor imobile să primescă locuinţe de necesitate în care să poată rămâne definitiv, dacă îşi doresc. Vicepremierul Vasile Dîncu spune că vor fi oferite şi compensaţii, în funcţie de valoarea pieţei. Ţara noastră nu are însă sunt suficiente locuinţe de necesitate, declară vicepremierul, care apreciază că în construcţia de imobile de acest fel s-ar putea implica şi companiile private.

Vasile Dîncu: O modalitate cu siguranţă că va fi programul de construire de locuinţe pe care îl avem şi noi. ANL va construi, aşa cum construieşte şi acum, locuinţe pentru tineri, locuinţe de necesitate şi alte tipuri de locuinţe. Dar, pe de altă parte, eu cred că va trebui să stimulăm şi investitorii privaţi să construiască asemenea tipuri de locuinţe. Statul poate achiziţiona tipul acesta de locuinţe, se pot construi programe speciale de parteneriat public privat. În noua lege vom introduce mai multe mecanisme prin care trebuie să ajungem la un fond de locuinţe.

Vicepremierul Vasile Dîncu a prezentat, ieri, stadiul de pregătire pentru un cutremur major şi a declarat că autorităţile au capacitatea să intervină într-o astfel de situaţie. Din cele 607 clădiri cu risc seismic doar 26 au fost consolidate în ultimii 15 ani, prin programe ale Ministerului Dezvoltării. Pentru acest an sunt prevăzute 80 de reabilitări, bugetul alocat fiind de 25 de milioane de lei.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 septembrie