Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Regatului Norvegiei în România, E.S. Tove Bruvik Westberg, la Festivalul RadiRo

Despre percepţia spectatorului participant direct la concert ne poate spune mai multe Sorina Goia, care este acum în legătură directă cu noi din foaierul studioului Mihail Jora, însoţită de un invitat absolut special. Bun găsit, Sorina Goia! Eşti în direct.
Reporter: Mulţumesc. Ar trebui să spun „god kveld”, pentru că aşa se spune” bună seara” în norvegiană şi este foarte frumos cum se schimbă pH-ul muzical. Se schimbă pH-ul publicului, atât în foaierul de concert, cât şi în foaierul muzicienilor. Într-adevăr aseară am avut mai mult din zona asiatică, nu-i aşa? Am avut Orchestra Simfonică din Shenzhen. Acum avem însă Orchestra Norvegiană. A fost o atmosferă absolut specială venind aici şi într-adevăr a fost o bucurie. Şi acest concert este un concert sold-out, la fel cum a  fost concertul Orchestrei din Shenzhen. În această seară şi mâine seară ambele concerte sunt sold-out, aşa cum este şi Concertul Orchestrei Naţionale Radio, de luni. Alături de mine este într-adevăr, cum ai spus, Corina, un invitat cu totul special, Excelenţa Sa, doamna Tove Bruvik Westberg. Este ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Regatului Norvegiei în România. Aş vrea să o întreb în primul rând cum comentează această idee a organizării unui festival internaţional al orchestrelor radio. Aşadar, este a treia ediţie. Excelenţa Sa se află aici pentru a treia oară, la acest festival. Aunge la un public cât se poate de larg şi se bucură extraordinar de mult să se afle aici alături de noi.
E.S. Tove Bruvik Westberg: Este o idee foarte bună. Este o idee foarte bună să avem în această seară Orchestra Norvegiană Radio.  Suntem foarte mândri de orchestra noastră, care a fost înfiinţată în anul 1946, şi aş vrea să spun că dacă există o instituţie culturală pe care o simţim cu adevărat că este a noastră aceea este Orchestra Simfonică Radio.
Reporter: Care sunt beneficiile unui asemenea schimb muzical?
E.S. Tove Bruvik Westberg: Putem afla despre diferiţii compozitori din diferite ţări, din diferite regiuni, iar cu totul special în această seară avem o atmosferă nordică aici în sala de concert, cu compozitori nordici, muzică din zona nordică fiind cântată aici, chiar şi cu aceasta solistă, care este o interpretă absolut extraordinară.
Reporter: Şi a treia întrebare pe care aş vrea să o adresez Excelenţei Sale este dacă în vremurile noastre o orchestră radio reprezintă un soi de scaner muzical sau cultural al vieţii pe care o trăim.
E.S. Tove Bruvik Westberg: Este într-adevăr un soi de scaner, pentru că ei cântă o muzică dintr-un repertoriu cât se poate de bogat, chiar şi în timpurile noastre Orchestra Radio cântă şi în ţară, nu numai în sala de concert, şi au cântat inclusiv cu artişti din zona muzicii rock.
Reporter: Cam atât de aici, de la sala de concert. Îi mulţumesc Excelenţei Sale, doamna Tove Bruvik Westberg, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Regatului Norvegiei în România, care a avut amabilitatea să ne ofere acest interviu aici, în direct, de lângă sala de concerte.

Realizator: Mulţumesc şi eu pentru acest insert scurt, intens şi rafinat din foaierul Sălii Radio.

RADIO ROMÂNIA CULTURAL