Potrivit unui oficial francez, tot mai mulţi tineri din Franţa sunt radicalizaţi de propaganda ISIS

Aproximativ două mii de adolescenţi au fost radicalizaţi în Franţa prin intermediul propagandei grupării Statului Islamic, a declarat o sursă din cadrul forţelor de securitate pentru cotidianul Le Figaro, care a mai precizat că numărul adolescentelor care îmbrăţişează ideologia jihadistă este în creştere. Încă de la începutul anului, forţele de securitate au identificat 1954 de tineri şi tinere ca fiind simpatizanţi ai grupării teroriste Statul Islamic (ISIS), anunţă cotidianul francez care mai precizează că, potrivit aceleiaşi surse din cadrul forţelor franceze de securitate, nivelul radicalizării în rândul tinerilor din Franţa a crescut cu 121 de procente faţă de 2015.

Sursa citată, sub anonimat, a mai precizat că 17 tineri francezi şi-au pierdut viaţa luptând pentru jihadişti în Siria şi Irak. Potrivit oficialului, 37 de adolescenţi au fost condamnaţi recent în Franţa pentru comiterea de acte legate de terorism sau extremism. Un alt trend care îngrijorează autorităţile este creşterea numărului de tinere adolescente care îi simpatizează pe teroriştii ISIS. Jihadiştii îi vânează pe tinerii cu probleme psihice, care au probleme la şcoală sau care traversează o perioadă dificilă din cauza divorţului părinţilor lor şi, cu ajutorul unor tehnici de recrutare specifice ISIS, aceşti devin ţinte uşoare pentru terorişti. Postul de televiziune BFMTV a anunţat că doar în prima sătpămână a lunii septembrie au fost arestaţi patru tineri în Franţa pentru stabilirea de contacte cu ISIS. Toţi cei patru au fost recrutaţi de Rashid Kassim, un francez în vârstă de 29 de ani, care i-a contactat prin intermediul reţelelor de socializare online şi i-a încurajat să comită atacuri teroriste.

La începutul acestei săptămâni, ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, a declarat că ameninţarea teroristă în ţară este mai mare ca niciodată şi a adăugat că 300 de persoane au fost arestate în Franţa, fiind suspectate că au comis activităţi de tip terorist de la începutul anului. Franţa se află în stare ridicată de alertă de la data producerii atacului terorist asupra sediului publicaţiei Charlie Hebdo în ianuarie 2015, soldat cu uciderea a 12 persoane, şi a atacurilor din Paris din luna noiembrie, când teroriştii ISIS au ucis 130 de persoane. Anul acesta, statul francez a fost şocat de tragedia de la Nisa, la 14 iulie, când un camion condus de un simpatizant ISIS a intrat într-o mulţime de oameni, ucigând 84 de persoane. Tot în luna iulie, doi islamişti radicali l-au ucis pe părintele Jacques Hamel, în vârstă de 85 de ani, într-o biserică din apropiere de oraşul francez Rouen.

https://www.rt.com/news/360445-france-teenagers-radicalized-isis/?utm_source=browser&utm_medium=aplication_chrome&utm_campaign=chrome – 24 septembrie