2016. szeptember 26

 Lemondott hivataláról a SIE igazgatója

Lemondott hivataláról hétfőn Mihai Răzvan Ungureanu, a román Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) igazgatója. Mihai Răzvan Ungureanu tavaly júniusban kezdte meg második mandátumát a kémszolgálat élén. A román elnöki hivatal szóvivője közölte: Klaus Iohannis államfő elfogadta Ungureanu lemondását, a szolgálat ideiglenes vezetését pedig helyettesére, Silviu Predoiu tábornokra bízta. Mihai Răzvan Ungureanu távozásának oka egyelőre nem ismert. Ungureanu először 2007-2012 között vezette a SIE-t, korábban (2004-2007) Románia külügyminisztere, 2012-ben pedig néhány hónapig az ország miniszterelnöke volt. 2015 júniusában a Nemzeti Liberális Párt szenátora volt, amikor a parlament másodszor is megszavazta kinevezését a SIE élére. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.26)

Klauss Iohannis államfő keddre összehivta az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsát

Kedden a Cotroceni Palotában ülésezik az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsa (CSAT) . Az esemény szerepel Dacian Cioloş miniszterelnök hivatalos programjában is, amelyet a kormány hivatalos információs honlapján közöltek. Az Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint a CSAT kedden rendes ülését tartja. A CSAT legutóbbi ülését ez év júliusában szervezték meg, mely alkalommal megvitatták a NATO varsói csúcstalálkozójának eredményeit. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.26)

Mircea Dumitru tanügyminiszter konferencián vesz részt Izraelben

Mircea Dumitru tanügyminiszter hétfőn és kedden, Izraelben részt vesz a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) égiszéje alatt szervezendő, a közoktatásról szóló konferencián. A román miniszter ez alkalommal találkozik a Jeruzsálemi Héber Egyetem rektorával, illetve az izraeli tanügyminiszterrel.Az Oktatás 2016 csúcstalálkozón jelen lesz az argentin, bolgár, svájc, német, izraeli, lett, új-zélandi, valamint az ukrán tanügyminiszter, közölte a román közszolgálati rádió helyi tudósitója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.26)

A jövő héten a román hadsereg birtokába kerül az első hat, F16 tipusú harci repülőgép

A Románia által Portugáliától vásárolt 12, F16 tipusú harci repülőgép közül hatot a jövő héttől a román hadsereg birtokol már, közölte Mihnea Motoc védelmi miniszter miután Joao-Bernardo Weinstein-el, Portugália bukaresti nagykövetével folytatott megbeszéléseket. A felek egyebek mellett megállapodtak abban, hogy a gépek hivatalos adás-vételi ceremóniáját elsőként a portugáliai Monte Real légibázison szervezik meg, majd október kezdetén a romániai Feteşti légitámaszponton is sor kerül erre. A 12 repülőgép megvásárlása felöl a román fél ezelőtt három évvel döntött, beszerzési ár 628 millió euró lévén. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.26)

A börtön szakszervezetek a munkakörülmények ellen tiltakoznak

A Börtönök Országos Adminisztrációjának szakszervezeti hétfőn tiltakozó akcióba léptek az ország több fegyházában, elégedetlenségüknek adva hangot a munkakörülmények, az alkalmazottak alacsony száma és a fizetések miatt. Válaszreakciójában a Börtönök Országos Adminisztrációja (ANP) kihangsúlyozta, hogy az alkalmazottak a szabályozó rendelkezések értelmében jóváhagyott fizetésekben részesülnek, amely összhangban van ezen kategória számára összeállitott bérezési ráccsal. Az ANP közleményében azt is megjegyzi, hogy az illetékes szerveknél állandóan közbenjárt a megfelelő számú alkalmazottak biztositására, de viszonylag rövid idő alatt sokan felmondtak, ami elneheziti a szükséges személyzet biztositását.A tiltakozó szakszervezeti tagok Raluca Prună igazságügyi miniszterrel való találkozót követelték.

(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.26)