Javad Mottaghi, secretar general al Asia – Pacific Broadcasting Union, despre Festivalul RadiRo 2016

06-ph-d-javad-mottaghi-a-b-u-la-radio-romania-foto-alexandru-dolea-lu4

Realizator: Bine aţi revenit la Bucureşti şi de data aceasta, la RadiRo, singurul festival din Europa şi din întreaga lume dedicat exclusiv orchestrelor radiofonice, un eveniment care va fi inaugurat în această seară de concertul Orchestrei Simfonice din Shenzhen, premiera asiatică a acestui eveniment. Ce aduce nou şi inovativ cea de-a treia ediţie a festivalului Radiro în peisajul artistic şi cultural internaţional?
Javad Mottaghi: Ştiu că la acest frumos festival participă şase orchestre din ţări diferite. Pentru mine noutatea constă în faptul că la acest eveniment aţi invitat un ansamblu din Asia. Privind din perspectiva asiatică, pot să vă spun că Asia-Pacific este o regiune caracterizată de diversitate, o diversitate care se manifestă în cultură, economie, politică, populaţie, ştiinţă, în orice, iar noi nu vedem diversitatea ca pe o ameninţare în zona Asia-Pacific, ci ca pe o oportunitate de a ne îmbogăţi cultura şi comunităţile. Acestea fiind spuse, a reuni muzici diferite la un festival înseamnă a aduce unitatea în diversitate. Prefer expresia unitate în diversitate atunci când vorbesc despre Uniunea Audiovizualului din regiunea Asia-Pacific. Valoarea adăugată a festivalului vostru constă în faptul că îi conferiţi o dimensiune de nivel internaţional, ceea ce este extrem de binevenit. Noi vom transmite concertele în ţările din Asia-Pacific, ceea ce pentru regiunea noastră reprezintă o oportunitate de a învăţa mai mult. Cu cât adaugi mai multă cultură şi mai multă muzică din ţări diferite, cu atât va fi mai bine şi va funcţiona dialogul dintre noi.
Realizator: Aşadar, în premieră o orchestră din Asia va încânta publicul care va fi prezent la concert, precum şi ascultătorii din întreaga lume, nu numai din România, dar şi din Europa, deoarece o altă premieră a acestui festival, membrii Asia Pacific Broadcasting Union, Uniunea Audiovizualului din zona Asia-Pacific, la fel ca şi cei ai European Broadcasting Union, vor transmite concertele de la Bucureşti, ajungând astfel la cel puţin sute de milioane de ascultători.
Javad Mottaghi: Abia aştept să văd reacţia publicului din România şi din Europa la concertul pe care îl va susţine astăzi Orchestra Simfonică din Shenzhen, pentru că mă va ajuta să înţeleg mai bine cum sunt percepuţi aici artiştii chinezi şi acest lucru va deschide calea unor noi proiecte pe care Uniunea Audiovizualului din Asia-Pacific îşi doreşte să le genereze în viitor. Sigur, avem şi alte concerte susţinute de ansambluri simfonice ale membrilor noştri, de exemplu anul viitor Orchestra NHK din Japonia va face un turneu în Europa. Ne gândim să aducem acest ansamblu simfonic la cea de-a patra ediţie a Festivalului RadiRo, care va avea loc în 2018. Deocamdată abia aştept să văd reacţia printre sutele de milioane de ascultători, dar sunt la fel de nerăbdător să văd ce audienţă vor atinge concertele RadiRo în regiunea noastră. Când vorbim de audienţă în Asia-Pacific, facem referire la 3,5 miliarde de persoane şi aceasta este o fereastră, o platformă pentru România şi pentru muzica europeană occidentală. Vom vedea în această seară.

RADOR (26 septembrie)