Sprijinul financiar pentru Republica Moldova va fi reluat de UE doar dacă autorităţile vor semna un acord de finanţare cu FMI

Uniunea Europeană va relua sprijinul financiar destinat Republicii Moldova, doar dacă autorităţile de la Chişinău vor avansa pe calea reformelor şi vor semna un acord de finanţare cu FMI, a declarat astăzi, la Chişinău, comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn. Comisarul le-a sugerat oficialilor moldoveni să facă eforturi pentru depolitizarea administraţiei publice, iar banii europeni să fie folosiţi pentru cetăţenii Republicii Moldova.
Johannes Hahn a subliniat că Bruxelles-ul aşteaptă de la Chişinău rezultate concrete în lupta cu corupţia, reformarea domeniului audiovizualului, finalizarea anchetei privind devalizarea sistemului financiar bancar moldovenesc, dar şi de instituire a unui mecanism eficient de colaborare cu societatea civilă.
Johannes Hahn: „Este necesar ca atenţia să fie concentrată pe implementarea reformelor cheie. UE aşteaptă de la Moldova rezultate concrete. Vrem însă să vedem nişte reforme cheie adoptate şi implementate nu numai cele din domeniile anticorupţie, justiţie, bancar şi media, dar vrem să vedem şi rezultate în investigarea fraude bancare. Susţinerea financiară deplină va depinde foarte mult şi de semnarea acordului cu FMI. Sperăm ca aceasta să se producă în octombrie”.
La rândul său, premierul Pavel Filip a declarat că Republica Moldova va depune eforturi în vederea avansării pe calea angajamentelor asumate faţă de partenerii europeni, asocierea la spaţiul comunitar fiind una din priorităţile actualei guvernări. Comisarul Johannes Hahn şi premierul Pavel Filip au semnat şi un acord de finanţare în valoare de 15 milioane de euro. Banii sunt destinaţi pentru reforma administraţiei publice în Republica Moldova, mecanismul de alocare a acestora urmând a fi stabilit ulterior.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 septembrie)