Cei doi candidaţi la preşedinţia SUA au confirmat divergenţele majore dintre ei în probleme de securitate şi economie

Cei doi candidaţi la preşedinţia Statelor Unite au confirmat divergenţele majore dintre ei în probleme de securitate şi economie, în prima din cele trei dezbateri televizate, programate până la alegerile din 8 noiembrie. Democrata Hillary Clinton şi republicanul Donald Trump s-au contrazis în privinţa rolului pe care Statele Unite ar trebui să-l joace pe scena internaţională şi şi-au contestat reciproc capacitatea de a conduce ţara. Singurul punct comun, după cum a remarcat corespondentul Radio România – a fost detereminarea de a combate terorismul. Dezbaterea s-a încheiat cu îndemnul democratei pentru participarea la vot şi cu angajamentul republicanului – ” dacă ea câştigă, o voi sprijini pe deplin” – după cum a promis domnul Trump.
Reporter: Doina Saiciuc -Dezbaterea a durat 90 de minute, fără nicio pauză, timp în care candidaţii s-au atacat unul pe celălalt, au făcut declaraţii politice şi, câteodată, au încercatsşă schimbe amabilităţi reci. A fost nevoie însă de numai câteva minute pentru ca dezbaterea să escaladeze într-o retorică a unor dure acuzaţii reciproce. Hillary Clinton a arătat că Donald Trump a fost unul dintre cei care s-au aflat la rădăcina crizei imobiliare care a fost centrul ultimei recesiuni, în verme ce Donald Trump a atacat agenda economică a rivalei democrate, arătând că ar dezavantaja Statele Unite în favoarea Chinei şi Mexicului. În vreme ce Donald Trump a promis lege şi ordine, doamna Clinton a deplâns discriminarea rasială cu care operează poliţia şi l-a acuzat pe Donald Trump de rasism. Hillary Clinton a acuzat Rusia că a spart sistemul de computere al Comitetului Naţional Democrat, în verme ce Donald Trump a răspuns pasionat: „Nu ştrim dacă a fost Rusia, poate a fost China” – a insisitat domnul Trump. Sigur că ambii şi-au expus viziunea asupra modului în care ar înfrânge grupul Stat Islamic. Singurul terem comun – „Teroriştii trebuie şi vor fi înfrânţi”. „NATO este o alianţă învechită pentru că nu se concentrează asupra terorismului” – a reafirmat  Donald Trump, acuzând contribuţiile financiare mici ale unora dintre aliaţii europeni.
Realizator: Potrivit agenţiei de presă Bloomberg, primele reacţii ale pieţelor financiare sugerează faptul că investitorii consideră că Hillary Clinton a câştigat această dezbatere.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 septembrie