UE şi NATO i-au dat asigurări Marii Britanii că o relansare a apărării europene nu înseamnă o armată europeană

 UE şi NATO i-au dat astăzi asigurări Marii Britanii că o relansare a apărării europene nu înseamnă o armată europeană, idee pe care Londra o respinge şi că o cooperare mai strânsă la nivel european în chestiuni defensive nu va afecta legăturile transatlantice, cum se tem britanicii. La reununea informală a miniştrilor apărării de la Bratislava a participat astăzi şi secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.
La scurt timp după reuniunea de la Bratislava a şefilor de stat şi de guverne europene a venit rândul miniştrilor apărării să discute relansarea apărări europene. Mai precis, cum să fie îmbunătăţită cooperarea şi cum să devină Europa mai eficientă în materie de capacităţi de apărare. Munca lansată astăzi va continua astfel încât miniştrii apărării să poată contura concluziile ce ar urma să fie prezentate şefilor de stat şi de guvern în decembrie. La reuniunea de astăzi însă Marea Britanie, care până la ieşirea sa efectivă din Uniune îşi păstrează deptul de vot, şi-a reafirmat opoziţia faţă de ideea unei armate europene, cum a declarat chiar ministrul britanic al apărării, Michael Fallon, deşi nu s-a discutat subiectul unei armate europene. Ministrul britanic a insistat că NATO trebuie să rămână piatra unghiulară a apărării în Europa şi că ideea unei armate europene ar submina autoritatea Alianţei, însă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg şi şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, s-au străduit să calmeze temerile britanice şi au dat asigurări că nu se pune problema unei armate europene. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg: „Vreau să subliniez că nu există nici o contradicţie între o apărare europeană solidă şi o srânsă cooperare atlantică în cadrul NATO. De fapt, o Europă puterică va face şi NATO mai puternică, a fost clar precizat de către miniştrii apărări că ceea ce avem nevoie este o Europă care dispune de capacităţi militare în complementaritate cu NATO şi că este important să evităm dublarea mijloacelor”, a spus secretarul general NATO. În încercarea de a linişti temerile Londrei, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, s-a arătat reticentă cu privire la folosirea unui dispoziriv instituţional aşa cum au sugerat Franţa şi Germania, care ar permite proiectului unei apărării îmbunăţite să avanseze fără acord unanim. Federica Mogherini a spus că există posibilitatea unei înţelegeri între cele 28 de state membre pe acest subiect şi că nimeni nu a pronunţat astăzi cuvintele veto, blocaj sau armată europeană. Şefa diplomaţîei europene a mai spus că nu există nimic ideologic în ceea ce îşi propun europenii în materie de apărare şi a vorbit despre complementaritatea cu NATO. Federica Mogherini: „Munca pe care o facem pentru a întări apărarea în interiorul UE şi Parteneriatul cu NATO nu sunt nici în contradicţie, nici în competiţie, ci vin să întărească de fapt cooperarea noastră. Avem un parteneriat deplin, avem o complementaritate deplină şi le vom îmbunătăţi şi mai mult. Aţi auzit cuvintele secretarului general NATO la care subscriu pe deplin. O apărare europeană puternică face şi NATO mai puternică”, a insistat şefa diplomaţiei europene.
Reporter: Planul relansării apărării europene a fost lansat de Franţa şi Germania, iar miniştrii apărării din cele două ţări au explicat că nu este vorba de o armată europeană în care militarii să îmbrace aceleaşi uniforme, ci de punerea în comun a mijloacelor, astfel încât Europa să fie capabilă să răspundă rapid în cazul unor crize majore. Agenţia REUTERS scrie că planul apărării europene i-ar putea permite Uniunii să răspundă rapid şi fără ajutorul Statelor Unite unor provocări la graniţele sale, cum au fost cele recente ale Rusiei.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 septembrie)