Zeci de lideri mondiali şi şefi de state au confirmat prezenţa la funeraliile fostului preşedinte israelian Shimon Peres

Zeci de lideri mondiali şi şefi de state au confirmat deja prezenţa la funeraliile fostului preşedinte israelian Shimon Peres, programate să aibă loc vineri. Printre aceştia se numără preşedintele american Barack Obama, candidatul democrat la preşedinţie Hillary Clinton, împreună cu soţul ei, fostul preşedinte american Bill Clinton, Papa Francisc, Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, preşedintele României, Klaus Johannis, preşedintele Franţei, François Hollande, prinţul Charles al Marii Britanii, premierii Canadei şi Australiei, Alteţa Sa Regală Beatrix a Ţărilor de Jos. Mesaje de condoleanţe sosesc din întreaga lume. Dragoş Ciocîrlan relatează.
Reporter: Papa Francisc a transmis condoleanţe. Pe măsură ce statul Israel îl plânge pe Shimon Peres, sper ca memoria lui să ne inspire pe toţi să lucrăm pentru pace şi reconciliere între popoare. Vicepreşedintele american Joe Biden aduce un omagiu personal lui Shimon Peres, pe care îl numeşte ‘o forţă a naturii’. „Când a vorbit toată lumea a ascultat. A făcut parte din generaţia excepţională a celor care au recunoscut necesitatea unui stat evreiesc”. Nathan Sharansky, preşedintele Agenţiei Evreieşti, spune că Shimon Peres a fost întotdeauna condus de un profund sentiment de responsabilitate faţă de întregul popor evreu, preocupat de soarta şi viitorul întregii naţiuni. ‘El a fost alături de fii şi fiicele poporului, de aproape şi de departe’. Antidefaimation League îl numeşte pe Shimon Peres ‘imaginea inovaţiei diplomaţiei politice şi sociale a Israelului. A servit Israelul în lupta împotriva delegitimării Israelului’. Într-o scrisoare semnată în numele Comisiei Europene, de Jean-Claude Juncker, şi în numele Consiliului European, de Donald Tusk, se arată că, o dată cu dispariţia lui Shimon Peres, lumea a pierdut un campion al păcii. Rămâne un simbol pentru coexistenţă în Orientul Mijlociu şi între toate popoarele. A contribuit la cooperarea Israelului inclusiv cu Europa.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 septembrie