2016. szeptember 29

Klaus Iohannis államfő részt vett az Európai Néppárt bukaresti összejövetelén

Európai Parlament legnagyobb csoportja, az Európai Néppárt bukaresti ülésén Klaus Iohannis román államfő kifejtette: Kölcsönös érdek, hogy az Európai Unió és Nagy-Britannia jó kapcsolatokat ápoljon a Brexit után.”Egy erős Európai Unió kiépitése és Románia uniós integrációjának elmélyitése országunk stratégiai célkitűzése marad a jövőben is, annál inkább, hogy Europára nehezedik a migránsválság kezelése, illetve küzdenie kell a terrorizmus ellen is”, hangsúlyozta Klaus Iohannis. Megjegyzendő, hogy ez alkalommal az államelnök az Európai Néppárt elnökével, Manfred Weberel folytat megbeszéléseket. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.29)

Október 1-től, Svájcban hatályba lép a külföldi bűnözők kitiltására vonatkozó törvény

Október 1-től, Svájcban hatályba lép a külföldi bűnözők kitiltására vonatkozó törvény, közölte a román külügyminisztérium. A törvény értelmében, több bűncslekemény esetében a svájci törvényszék az elitélt kitiltása mellett is dönthet. Ugyanakkor különleges figyelmet forditanak a Svájcban született vagy nevelkedett külfödiekre. A kitiltás 5-15 évre szól és újabb bűncslekemény elkövetése esetén a kiutasitási időtartamot a svájci hatóságok 20 évig is meghosszabithatják, illetve életre szóló is lehet. Az elitéltet kitilthatják olyan bűncselekmények elkövetése miatt, amelyek egy ember halálát, súlyos testi megsérülését vagy valamely személy veszélybe való sodrását okozták, illetve a szexuális jellegű, az emberi méltóságot sértő bűncselekmények elkövetése nyomán.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.29)

Szeben megyét 2019-re Európai Gasztronómiai Övezetté nyilvánították

Szeben megyét 2019-re Európai Gasztronómiai Övezetté nyilvánították. A címet a Nemzetközi Gasztronómiai Kulturális-Művészeti és Turisztikai Hivatal adományozza egy-egy térségnek egy-egy évre.A Szeben megyei hatóságok a következő három évben nyolc és fél millió eurót fordítanak a vendéglátóipari egységek fejlesztésére, az ételfélék kifogástalan elkészítésére.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.29)

A jövőben poitikai kormánynak kell irányitania az országot, állitja a PNL

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) parlamenti frakciójának képviselője, Eugen Nicolăescu csütörtöki sajtóértekezletén kijelentette, hogy pártja a decemberi parlamenti választások után egy politikai kormány beiktatását támogatja és véleménye szerint az új miniszterelnöki tisztség betöltésére a legalkalmasabb Dacian Cioloş, csakhogy ehhez a kormányfőnek be kell iratkoznia valamelyik politikai alakulatba.”Már többször elmondtuk, hogy Dacian Cioloş komoly politikia támogatásnak örvend. A kormányfőnek kell eldöntenie – valószinüleg december11-e után -, hogy a politkai szintéren marad-e vagy sem”, fűzte hozzá Eugen Nicolăescu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.29)

Cáfol a környezetvédelmi minisztérium

A környezetvédelmi minisztérium határozottan elutasitja a médiában nemrég napvilágot látott információkat, melyek szerint rendeletet bocsátott ki a romániai erdőkben élő farkas -, medve- és vadmacska-állomány megtizedelésére. A minisztérium sajtóközleményében megjegyzi, hogy 2007-től évente bocsát ki rendeletet, melynek értelmében az emlitett fajokból 500-500 példányra vadászhatnak.”Az idén az európai normákkal összhangban kidolgozott rendeletet bocsátottunk közvitára, hogy az érdekeltek véleményt mondhassanak a dokumentumról”, fűzte hozzá a szaktárca. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.29)

Rozalia Gănciulescu, RADOR