HETI VILÁGGAZDASÁG: Zi istorică pentru forţele aeriene ale României

România preia miercuri primele şase avioane de luptă renovate de tip F-16 Fighting Falcon din cele 12, pentru a căror achiziţionare a încheiat un acord cu Portugalia, în 2013 – a anunţat marţi ministrul român al apărării Mihnea Motoc.

Primele şase avioane vor fi preluate de cei 23 de piloţi români şi experţi tehnici, care au fost pregătiţi pentru această activitate, la baza Monte Real din Portugalia. Aparatele vor sosi în România la începutul lunii noiembrie. Evenimentul a fost calificat de ministrul apărării drept unul istoric.

Avioanele F-16 vor staţiona în bazele aeriene de la Feteşti şi Câmpia Turzii, care au fost renovate de curând pentru a fi apte pentru primirea aparatelor de luptă. La încheierea acordului cu Portugalia în valoare de 628 milioane de euro, Bucureştiul a anunţat că avioanele vor fi în prealabil modernizate în Portugalia cu motoare şi aparatură electronică noi, urmând ca doar după aceea să fie predate României. Aparatele au până acum în medie 3.500 ore de zbor şi fiecare dintre ele poate fi folosit pentru alte 4.500 de ore, astfel încât vor servi încă două decenii la protecţia spaţiului aerian.

În opinia experţilor, România are nevoie de 48 de avioane de luptă cu destinaţii multiple. Anul trecut autorităţile române anunţaseră deja că se pregătesc pentru achiziţionarea unei noi escadrile de avioane F-16, iar marţi ministrul apărării a precizat că acest lucru urmează să fie realizat în 2017.

În momentul de faţă forţele aeriene române folosesc avioane de vânătoare de tip MiG-21 LanceR de fabricaţie rusă reînnoite cu ajutor din Israel. Din flota anterioară de avioane de vânătoare compusă din 110 aparate, astăzi au mai rămas funcţionale aproximativ 30-40.(MTI)

Traducerea: Imola Stănescu

HETI VILÁGGAZDASÁG (Ungaria), 27 septembrie 2016