2016. szeptember 30

Dacian Cioloş nem indul a téli parlamenti választásokon

Dacian Cioloş miniszterelnök pénteken közölte, hogy nem indul a december 11-i parlamenti választásokon. „Már korábban kijelentettem, hogy nem jelöltetem magam és nem értem, hogy mi alapon nyilatkozta Klaus Iohannis államfő azt, hogy a választásokon való indulásomat kérte”, fűzte hozzá Dacian Cioloş. Klaus Iohannis államelnök csütörtökön aláhúzta, hogy a decemberi parlamenti választások után nem nevesit független politikai személyt a kormányfői tisztségre. Ugyanakkor azt javasolta Dacian Cioloş jelenlegi kormányfőnek, hogy „jó lenne, ha folytatná az általa beinditott projekteket, de ezért legalább ki kell nyilvánitania azon párt iránti szimpátiáját, csatlakozását és preferenciáját, amelyyel úgy gondolja, hogy dolgozni tud”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.30)

A román és a moldáv védelmi miniszter találkozója

Mihnea Motoc román és Anatolie Şalaru moldáv védelmi miniszter pénteki, bukaresti találkozójának napirendjén szerepelt a védelmi helyzet értékelése, regionális összefüggésben, illetve Moldova Köztársaság európai uniós csatlakozásáért tett erőfeszitéseiben elért eredmények megvitatása. Mihnea Motoc ismételten megerősitette, hogy Románia elkötelezetten támogatja Moldova Köztársaságnak az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozását, hozzáfűzve, hogy a két ország fegyveres erői rendkivüli jó kapcsolatokat ápolnak, mig a katonai kooperáció felfele ivelő szakaszban van. „Moldova Köztársaság hadserege mélyreható átszervezésben van, s ehhez Románia is hozzájárul”, hangsúlyozta Anatolie Şalara miniszter, megjegyezve, hogy Moldova Köztársaság Románia támogatását kérte a Transzdnyeszterben állomásozó orosz csapatoknak NATO-kéviselőkkel való helyettesitése érdekében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.30)

Új liberális társelnököt választanak az egykori Demokrata Liberális Párt vezetői

Szombaton összeülnek az egykori Demokrata Liberális Párt (PDL) vezetői, hogy Vasile Blaga lemondása után megválasszák a Nemzeti Liberális Párt (PNL) új társelnökét. Cristina Trăilă, a PNL ügyvezető titkára elmondta, hogy az új társelnököt a PDL öt első-alelnöke közül választják ki és jelenleg fel sem merül, hogy a PNL-t egy elnök vezesse, hiszen ez a párt szervezeti szabályzatának módositását feltételezi, ami lehetetlen a választásokig.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.30)

Románia az EU harmadik legnagyobb nettó haszonélvezője

A 2014 és 2020 közötti uniós költségvetésben nagyon lelassult az európai alapok lehivásának az üteme, ami olyan problémáknak tudható be, amelyek valamennyi EU-tagállam szintjén megnyilvánult, nyilatkozta Dan Barna, az Európai Alapokért felelős Minisztérium államtitkára. Mint hozzáfűzte, a partneri egyezményekről és ezek gyakorlatba ültetésére hivatott mechanizmusokról van szó.”Románia szempontjából jelenleg a legfontosabb az EU-pályázatok beterjesztése és az útmutatók kidolgozása”, fűzte hozzá Dan Barna. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.30)

Az Európai Bizottság 300 millió eurót bocsátott Románia rendelkezésére az egészségügyi rendszer korszerűsitésére

Corina Creţu regionális politikáért felelős európai biztos kijelentette, hogy az Európai Bizottság 300 millió eurót bocsátott Románia rendelkezésére az egészségügyi rendszer korszerűsitésére. Az európai biztos pénteken Jászvásáron az Északkelet-romániai fejlesztési régió városainak polgármestereivel találkozott. Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter ugyancsak pénteken közölte, hogy egy hónap közben döntenek arról, hogy hol épül meg pontosan a jászvásári Regionális Sürgösségi Korház. A korházat három éven belül kell felépiteni és az erre szükséges pénzt az Európai Befektetési Bank folyósita, fűzte hozzá az egészségügyi miniszter.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.30)