Gidon Kremer la Festivalul RadiRo, alături de Orchestra Simfonică Radio ORF din Viena!

Cel de al șaptelea concert programat pe agenda Festivalului RadiRo, joi, 29 septembrie, a oferit prilejul unic de a-l asculta live la Sala Radio pe Gidon Kremer, unul dintre cei mai importanți violoniști ai ultimei jumătăți de secol! Elev al celebrului violonist David Oistrah, Gidon Kremer are în palmares o colecție impresionantă de premii I la concursuri internaționale și a urcat pe scenă în compania unor dirijori legendari ca Leonard Bernstein, Claudio Abbado, Riccardo Muti, Lorin Maazel, Herbert von Karajan sau Seiji Ozawa. În 2011 a fost recompensat pentru întreaga carieră cu premiul Una Vita nella Musica – Arthur Rubinstein, considerat un echivalent al Premiului Nobel în muzică.

La Sala Radio Gidon Kremer a interpretat Concertul pentru vioară și orchestră de M. Weinberg, alături de Orchestra Simfonică Radio ORF din Viena, condusă de dirijorul Cornelius Meister, dirijor – șef al ansamblului din 2010, foarte apreciat și ca dirijor de operă: a colaborat cu mari teatre de operă ca Royal Opera House Covent Garden din Londra, La Scala din Milano sau Deutsche Oper din Berlin. Pe afișul concertului s-au aflat alte două lucrări de referință pentru repertoriul austriac și internațional: Inseln de G. Resch și Simfonia nr. 1 în mi minor, op. 39 de J. Sibelius.
 
Următorul concert programat în cadrul festivalului va avea loc vineri, 30 septembrie, și va fi susținut de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului Leo Hussain, cu participarea violonistului Alexandru Tomescu.
 
Organizat de Radio România, Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio – RadiRo se desfășoară la Sala Radio în intervalul 23 septembrie – 1 octombrie 2016 și prezintă 9 concerte în 9 zile de festival, 6 orchestre simfonice prestigioase din Europa și Asia și 22 de soliști și dirijori de maximă notorietate ai scenei muzicale actuale. 
 
Organizator: Radio România
Sponsor principal: Orange
Coproducă tor: TVR
Parteneri: Arcub, Institutul Cultural Român
Maşina festivalului: Dacia
Sponsori: Art Production, Int âlnirile JTI, Aquatique, Treasure Tea & Coffee, Florăria Iris
Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional, Radio România Internaţional,  Orchestrele şi Corurile Radio, România TV, Adevărul, Caţavencii, Observator Cultural, Revista Cariere, Zile şi Nopţi,  Accente,  Forbes, Mediatrust, Agenţia de carte, Librăriile Humanitas.

Parteneri media internaționali : European Broadcasting Union, Asia – Pacific Broadcasting Union

Foto: Alexandru Dolea