Laboratorul mobil pentru restaurarea si conservarea monumentelor brancusiene participa la restaurarea unor monumente din Spania

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronica INOE 2000, in parteneriat cu Universitatea „Pablo de Olavide” – Departamentul de Stiinte Naturale, din Sevilia, Spania, va demara sambata, 1 octombrie 2016, campania internationala de investigatii fizico-chimice cu mijloace optoelectronice de cercetare avansate, gazduita in perioada 5–15 octombrie 2016 in Cordoba, Sevilia si Valencia.

Din partea Romaniei, echipa din cadrul Institutului National pentru Cercetare-Dezvoltare in Optoelectronica – Centrul de Restaurare prin Tehnici Optoelectronice (CERTO-INOE), coordonata de Roxana Radvan, utilizeaza tehnici de investigare, caracterizare si digitizare multistrat, disponibile in autolaboratorul mobil ART4ART.

 Aceleasi tehnologii au fost utilizate pentru restaurarea si conservare monumentelor brancusiene si vor fi de asemenea folosite in punctele de lucru ale campaniei: Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Cordoba – 1492 (Mezquita – fosta moschee din Cordoba, 711), Poarta Apostolilor in stil gotic – Valencia (secolul XIV), Biserica Sfanta Marina – Sevilia (1265).

„Experienta pe care am trait-o noi in ultimii ani in preajma operei lui Brancusi ne-a oferit incredere, curaj, ne-a validat profesionalismul si ne trimite acum in Europa”. – Roxana Radvan

INOE ofera publicului cea mai spectaculoasa si trainica dovada a performantelor la care au ajuns aplicatiile optoelectronicii in domeniul investigarii si prezervarii patrimoniului cultural, materializata prin reconstructia fidela a unuia dintre monumentele cercetate in zona Dobrogei.

Datorita metodelor optoelectronice care permit astazi analize fizico-chimice non-contact, ne-invazive, cu raspuns rapid si perfect functionale pe santiere arheologice, de restaurare sau in muzee si galerii, INOE a realizat si perfectionat in ultimul deceniu cel mai complex laborator mobil pentru investigatii stiintifice cu aplicabilitate in restaurare-conservare. Rezultatele remarcabile au fost obtinute prin directa utilizare a autolaboratorului ART4ART, realizat in 2007 si permanent imbunatatit de cercetatorii de la INOE.

Gandit sa ajute restauratorul si arheologul in luarea deciziilor si in aplicarea procedurilor optime, autolaboratorul ART4ART poate actiona precum o ambulanta pentru patrimoniu, acesta demonstrandu-si functionalitatea pe numeroase santiere din tara si strainatate (Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie din Constanta, Muzeul National de Istorie a Romaniei, manastirile Humor, Tismana, dar si santiere din Bulgaria, Slovenia si India).

De aproape 20 de ani, departamentul CERTO se ocupa de cercetari avansate in domeniul tehnicilor de investigare si caracterizare fizico-chimica pentru restaurarea si conservarea operelor de arta, precum si pentru cercetari arheologice. A acumulat o experienta semnificativa in proiecte multidisciplinare pentru analize de laborator, dar si din lucrari executate in situ, in colaborare cu echipe de restauratori, arheologi, muzee, monumente de cult, experienta care a condus la cladirea reputatiei sale in tara si in strainatate. Este initiatorul si coordonatorul primelor proiecte europene propuse de Romania, in programele Eureka si COST, al primelor laboratoare in programul CULTURA al UE.  Au fost obtinute rezultate semnificative prin metode de investigare non-contact, noninvazive sau microinvazive, tehnici de investigare de la distanta, diagnosticare, interventii ecologice cu control in timp real, prin controlul si monitorizarea de lunga durata ale microclimatului, precum si in ce priveste evaluarea comportarii materialelor noi pentru artisti si restauratori.

Prin coroborarea unor metode de „interogare inteligenta” a monumentului, INOE imbunatateste permanent modelul digital multistrat, aspect extrem de util in cadrul documentarii stiintifice, pentru elaborarea strategiilor de restaurare si conservare.

Universitatea „Pablo de Olavide”, prin departamentul „Sistemas Físicos, Químicos y Naturales”, din Sevilia, Spania, este un participant extrem de apreciat in proiecte europene privind metodele si tehnicile de investigare-diagnosticare pentru restaurare-conservare si totodata recunoscut pentru capacitatea de transfer a rezultatelor in practica.

Coordonatorul Centrului de Excelenta pentru Restaurare prin Tehnici Optoelectronice este Roxana Radvan, care, de asemenea, este membra a consiliului stiintific al Centrului de Cercetare-Documentare si Promovare „Constantin Brancusi“, coordonatorul proiectului de monitorizare multianuala a ansamblului de la Targu Jiu, proiect desfasurat in parteneriat cu Institutul Cultural Roman. Cadre didactice si cercetatori ai universitatii – specialisti in restaurarea pietrei si in constructii istorice – au colaborat si in anii trecuti cu INOE si au elaborat proiectul de cercetare si validare a metodelor perfectionate in laborator.