Liderul Partidului Liberal din Republica Moldova, Mihai Ghimpu, îşi lansează candidatura la preşedinţia ţării, la Iaşi

Liderul Partidului Liberal din Republica Moldova, Mihai Ghimpu, îşi lansează, astăzi, candidatura la preşedinţia ţării, la Iaşi, în Piaţa Unirii, ceea ce reprezintă o premieră pentru partidele politice din stânga şi din dreapta Prutului. Mesajul de campanie al lui Mihai Ghimpu – fost preşedinte interimar al Republicii Moldova – este legat de unirea cu România, acesta fiind şi motivul pentru care a ales Iaşul pentru a-şi lansa oficial candidatura.
Mihai Ghimpu: Am ales acest loc din două considerente. Primul: să înţeleagă că România este Moldova şi Moldova este România. De la Iaşi, din Piaţa Unirii, aici s-a pornit lupta pentru unificarea românilor. Şi doi: noi suntem acasă. Şi dacă ne-am asumat, eu, în calitate de candidat la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, împreună cu Partidul Liberal, unirea, de ce să nu facem acelaşi pas pe care l-au făcut înaintaşii noştri?
Realizator: Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova vor avea loc pe 30 octombrie, când cetăţenii vor alege în mod direct şeful statului, după o perioadă de 15 ani în care acesta a fost desemnat de parlament. Favoritul scrutinului este, potrivit sondajelor, candidatul socialiştilor, Igor Dodon, care optează pentru o mai mare apropiere de Federaţia Rusă, însă va fi necesar un al doilea tur de scrutin pentru desemnarea câştigătorului.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 octombrie