„Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase”

„Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase” este un omagiu adus cunoscutei interprete a cântecului românesc, adesea comparată cu Edith Piaf. Maria Tănase (1913-1963) a reprezentat România la Expoziția Universală de la New York din 1939, unde succesul ei a atras sute de mii de vizitatori. Darul ei de a unifica prin cântec două culturi este sărbătorit de regizoarea Carmen Lidia Vidu, unul dintre cei mai împliniți artiști multimedia din România, într-un spectacol care combină melodii interpretate live și muzica la pian, cu o proiecția video. Povestea celebrei Maria Tănase este narată și interpretată de actrița si cântăreața Mirela Pană, acompaniată la pian de George Călin.

„Cântec de leagăn…” revizitează moștenirea artistică a Mariei Tănase, propunând o interpretare în cheie contemporană a unor cântece populare din repertoriul ei și o recompunere plastică a personalității sale. Scrisori de arhivă, frânturi de interviuri și testamentul Mariei Tănase, alături de 6 dintre cântecele ei nemuritoare (Frică mi-e că mor ca mâine; Când o fi la moartea mea; Ia uite-o zău; Până când nu te iubeam; Cântec de leagăn;  Cine iubește și lasă!) – sunt toate adunate într-un video-poem teatral “foarte sincer”, la finalul căruia veți avea surpriza să descoperiți o altă Maria Tănase, “un personaj foarte diferit de cel mediatizat”, declară regizoarea Carmen Lidia Vidu.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=opPvYrOwIE8

O a doua reprezentație a spectacolului va avea loc la Nesholm Family Lecture Hall, din cadrul McCaw Hall, Seattle Convention Center, în data de 8 octombrie 2016, de la ora 19.30.

Pentru mai multe detalii: http://www.arcsproject.org/.

Carmen Lidia Vidu (b. 1980, Arad) a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, în anul 2003. Este regizor de teatru, de film și de

evenimente. A montat de-a lungul carierei douăsprezece spectacole de teatru pe scenele capitalei – de la Teatrul Național, Teatrul Odeon și Teatrul Nottara, până la cele mai importante spații independente – Teatrul Act, Green Hours sau Godot Café Teatru. Cel mai important premiu de până acum al carierei a venit din film – Premiului Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj documentar în 2015, pentru regia filmului său de debut, „O scurtă istorie Astra Film”. A fost cel mai tânăr regizor care a montat pe scena Teatrului Național din București și este astăzi recunoscută drept cel mai important regizor de teatru multimedia din România.

Mirela Pană (n. 1979, Constanța) a absolvit Universitatea Hyperion, Facultatea de Teatru și music hall din București. Actrița Mirela Pană este o vedetă a Teatrului din Constanța, unde joacă de peste 15 ani în producții de mare succes. „Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase” reprezintă revenirea ei pe o scenă de teatru din București, după colaborările cu Teatrul „Constantin Tănase”. Pentru pregătirea rolului Maria Tănase, Mirela a studiat genul popular și lăutaresc cu artiști de prim rang, dintre care unii au cântat chiar cu Maria Tănase. Artista prezintă spectacole, evenimente, are propria emisiune tv şi cântă de peste zece ani melodiile Mariei Tănase.

George Călin (n. 1969, Iași) a studiat pianul la Liceul de Artă „Octav Băncilă” din Iași și este licențiat în Psihologie al Universității din Cahul, Republica Moldova. S-a  remarcat încă din anii ’90 prin compoziții pentru trupe de muzică pop consacrate și, în special, prin colaborarea cu trupa „3rei Sud Est”, fiind o lungă perioadă orchestrator la Sud Est Production și membru al trupei. De asemenea, are o bogată experienţă de colaborare cu studiouri muzicale şi s-a implicat în numeroase proiecte muzicale de televiziune (band-ul „Kanal D”). De câțiva ani, este profesor de pian la „Piano High School” din Năvodari, județul Constanța. A evoluat în spectacole de mai multe ori împreună cu actrița Mirela Pană, mai ales în cadrul unor emisiunii televizate, iar întâlnirea cu regizoarea Carmen Lidia Vidu a însemnat o etapă nouă în cariera lui.

Iulia Pană (n. 1965, Constanța) este poetă și, totodată, artist vizual, jurnalist cultural de televiziune și producător independent de teatru și film. A absolvit un masterat în Comunicare și publicitate la SNSPA București și unul în Arte vizuale la Universitatea „Ovidius” Constanța. De la debutul literar în 1988, a publicat 6 volume de poezie. A obținut numeroase premii literare, precum și pentru film și televiziune. A colaborat cu regizoarea Carmen Lidia Vidu la spectacolul „Cântec de leagăn…” și a fost producătorul filmelor ei de scurtmetraj „Arad. Jurnalul meu virtual” și „Constanța. A Dancing City”. În 2014, a obținut o bursă și o rezidență artistică la Ledig House – Omi Art Center NY și a participat la târgul de carte BookExpo America. Ca artist vizual, propune un manifest artistic Fonopictopoezia – sau Future sound of poetry – (pictura, performance, instalație).

Maria Tănase, cântând la Pavilionul României de la Expoziția Universală de la New York din 1939:

http://www.dailymotion.com/video/x2zg1a4_maria-tanase-mi-am-pus-busuioc-in-par_music