Ultimele impresii de la concertele Festivalului RadiRo

Realizator: Vă invităm să ascultaţi cum au fost ultimele impresii de la concertul de aseară, când s-a încheiat a treia ediţie a Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio – RadiRo, singurul eveniment muzical din Europa dedicat în exclusivitate ansamblurilor simfonice radio, eveniment organizat de Radio România. Aseară a cântat Orchestra Simfonică a BBC, Concert Orchestra, dirijată de Barry Wordsworth. Într-un rerportaj de George Gâlea aflaţi impresiile.

Reporter: Un cimpoi autentic din Scoţia s-a auzit aseară în Sala Radio. Solist: Rob Jordan. S-a întâmplat aproape de finalul unei seri extraordinare, pe care BBC Concert Orchestra a oferit-o spectatorilor, în ultimul act al Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio – RadiRo, ediţia a treia. Până atunci, însă, au mai fost Berlioz, Copland, Britten, M. Arnold, dar şi o compoziţie în primă audiţie: Concerto in One Act for Violin&Orchestra, de Barker, cu Charles Mutter solist.

Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti: Aş vrea să felicit Radio România pentru această iniţiativă RadiRo şi cred că participarea BBC Concert Orchestra este ceva foarte frumos. Am primit aici, în Bucureşti, un program foarte divers şi, cred, foarte frumos. Sunt absolut sigur că este ceva foarte aşteptat şi plăcut spectatorilor români.

Reporter: Cum vi s-a părut în seara aceasta?

-: Tot meritul pentru ceea ce ni s-a oferit în toată această perioadă!

-: Orchestra foarte bine echilibrată, cred că toţi artiştii au fost pe acelaşi nivel, foarte ridicat, foarte impresionant.

-: Mi-a plăcut foarte mult. Programul este un program modern, pe care tineretul cred că îl savurează mai mult.

-: Este a doua oară, cred, când vin la un concert de genul ăsta. Nu am mai fost până acum, dar este destul de impresionant.

-: Mi-a plăcut. A fost mai zglobiu.

Reporter: Dle Preşedinte Director General Ovidiu Miculescu, BBC Concert Orchestra a închis cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio – RadiRo, o ediţie cu mai multe premiere, cu săli pline în fiecare seară. Cum a fost în acest an din punctul de vedere al organizatorilor?

Ovidiu Miculescu: Cred că a fost cea mai grea ediţie, dar cea mai frumoasă ediţie. Este absolut recunoscut faptul că Radio România şi acest eveniment, acest festival au intrat definitiv pe harta mare a evenimentelor culturale europene, şi nu numai. Este o reuşită. Este multă muncă în spate, este o echipă extraordinară cea care a lucrat la organizarea de la A la Z a acestui festival. Le mulţumim colegilor noştri din Europa, din Asia, tuturor orchestrelor care au fost aici, şi orchestrei noastre, bineînţeles. Sunt emoţii, este sentimentul acela de după o concentrare foarte puternică. Credem, suntem convinşi că a fost o reuşită, dar, ştiţi cum e, privim înainte.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (2 octombrie)