2016. október 4

A liberálisok tervezetet nyújtottak be a szenátus szervezeti és működési szabályzatának módositására

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) tervezetet nyújtott be a szenátus állandó bürójához a Felsőház szervezeti és működési szabályzatának módositására. A kezdeményezők azt kérik, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügynökség kéréseit a szenátus jogi bizottsága legtöbb 24 órán belül orvosolja. A liberálisok egyben azt is szorgalmazzák, hogy a testület által az állandó büróhoz eljuttatott jelentéseket a plénum 24 órán belül vitassa meg és bocsássa szavazat alá, valamint azt, hogy a plénum és a bizottság keretében tartandó szavazáson nyiltan voksoljanak. A PNL hasonló dokumentumot terjesztett a képviselőház elé is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.04)

Elutasitották a dohányzásellenes törvényt módosító javaslatokat

A képviselőház jogi és egészségügyi bizottságai elutasitották a dohányzásellenes törvényt módosító javaslatokat, igy a jogszabály eredeti formájában kerül a plénum elé. A bizottságok tagjai gyakorlatilag efogadták az európai irányelvet, mig a zárt légterű nyilvános helységekben a dohányzást tiltó törvény továbbra is hatályban marad. A képviselőházi szakbizottságok visszautasitották azon módositó javaslatokat is, amelyek megtiltották volna a dohányzást a saját tulajdonú gépjárművekben, valamint a gyermekek és terhes nők jelenlétében. A szakbizottságok csak azokat a módositásokat fogadták el, amelyek egyes európai irányelv hatályba helyezésének időpontjára utalnak. Igy, például, 2017. január 1-től visszavonják a piacról az aromás – beleértve a mentolos – cigarettákat. A bizottsági jelentéseket a képviselőház elé terjesztik lévén, hogy e dokumentum esetében a döntó fórum az Alsóház.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.04)

A román határrendőrség 16 határsértőt fogott el a Dolj megyei Gighera településen

A román határrendőrség 16 iraki állampolgárt – köztük hat kiskorút – tartóztatott fel a múlt éjszaka, a Dolj megyei Gighera településen, akik  illegálisan akartak belépni Románia területére. A határrendőrség közleménye szerint, az irakiak azt állitották, hogy Törökország és Bulgária érintésével érkeztek Romániába, ahonnan Németoszágba akartak eljutni. Útjukat embercsempészek segitették, akik két csónakkal szállitották át őket a Dunán, amiért családonként 35 ezer eurót fizettek. Az irakiakat a román hatóságok átadják a bolgár határőrségnek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.04)

A Sanitas Szakszervezet tagjai sztrájkőrséget álltak az egészségügyi minisztérium bukaresti székháza előtt

A Sanitas Szakszervezet mintegy 100 tagja kedden sztrájkőrséget állt az egészségügyi minisztérium bukaresti székháza előtt, azt követően, hogy a múlt héten a munkaügyi- és a pénzügyminisztérium előtt tűntetett. A tiltakozók az egészségügyi rendszerben uralkodó igazságtalanságok kiküszöbölését követelik és általános sztrájkkal fenyegetnek amennyiben nem jutnak közös nevezőre az illetékes szervekkel az egységes bértörvényt illetően, nyilatkozta a román rádiónak Leonard Bărăscu, a Sanitas elnöke. A Sanitas szakszervezet egyben bejelentette, hogy a jövő kedden, a parlament épülete előtt, akciót szerveznek, „Kedd a Sanitas napja” elnevezés alatt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.04)

Rozalia Gănciulescu