PROACTIVE INVESTORS: Vast Resources lansează producţia de concentrat de zinc în România

Zincul va deveni a doua sursă de venituri din minereuri, după cupru

 

Vast Resources PLC** a lansat la întreaga capacitate producţia comercială de zinc la mina sa de la Mănăila, în România. Ea a anunţat că zincul va deveni a doua sursă de venituri din minereuri, după cupru.

Autorizaţia a intrat practic în vigoare în prima săptămână a lunii septembrie, dată de la care s-au extras 50 de tone de concentrat de zinc, obiectivul fiind ca, începând de acum, producţia să atingă 150 de tone lunar.

Obiectivul coincide cu o creştere de 35% a procentului de zinc din concentrat.

În prezent, a început totodată şi reprocesarea zăcămintelor de cupru din care să se poată extrage zincul.

Recent, compania Vast a dat publicităţii primul raport despre rezervele de la Mănăila conform reglementărilor Comisiei pentru Rezerve Poliminerale (JORC), în care se precizează că limita de extracţie dintr-un puţ deschis, în care cuprul se găseşte în proporţie de 0,25%, este de 2,6 milioane tone, cu 1% cupru, 0,4% plumb şi 0,9% zinc.

Directorul executiv al companiei Vast, Roy Pitchford, a declarat că Mina Mănăila devine „tot mai rentabilă”.

Concentratul de zinc suplimentar va spori rentabilitatea atât prin majorarea veniturilor, cât şi prin reducerea costurilor pentru tona de minereu.

Aceste succese recente au transformat evoluţia minei de la Mănăila„, a adăugat el.

Cei de la Vast au mai anunţat şi numirea lui Brian Moritz, un reputat expert în contabilitate şi finanţe corporatiste, în funcţia de director fără atribuţii executive.

Articol de Philip Whiterow

PROACTIVE INVESTORS* (Marea Britanie), 3 octombrie 2016 –

Traducerea: Alexandru Danga