TIMPUL: Alteța Sa Regală, Principele Radu al României a vizitat orașele Cahul și Comrat

Alteța Sa Regală, Principele Radu al României a vizitat, la 3 octombrie 2016, oraşele Cahul şi Comrat. În vizita sa, Principele a fost însoțit de Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, Consulul General al României la Cahul, Anca Corfu. La invitația Alteţei Sale Regale, din delegație a făcut parte președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca.
Principele Radu al României a vizitat pentru prima dată sudul Republicii Moldova, scopul vizitelor regionale ale membrilor Casei Regale fiind de a sprijini comunitățile locale în realizarea unor proiecte comune, dar și identificarea și valorificarea unor noi oportunități care ar facilita parcursul european al Republicii Moldova.
Alteța Sa a menționat faptul că Guvernul României oferă Republicii Moldova un important ajutor în renovarea și modernizarea grădinițelor de copii și școlilor. În acest sens, Ambasadorul Daniel Ioniță a remarcat că angajamentul României în Republica Moldova este unul de durată, Republica Moldova fiind o prioritate strategică. „Dorim ca prin tot ceea ce facem să contribuim la îmbunătățirea vieții de zi cu zi a cetățenilor Republicii Moldova, iar programele noastre de asistență acoperă domenii variate de acțiune, de la bursele școlare oferite elevilor, studenților, doctoranzilor și post-doctoranzilor din Republica Moldova, până la programul care s-a dovedit de a fi unul de foarte mare succes de renovare a grădinițelor din Republica Moldova”, a menționat diplomatul, specificând că la momentul de față sunt renovate 832 de grădinițe, până acum Guvernul României alocând 23 de milioane de euro.
Alteța Sa a făcut referire și la și o serie de alte proiecte importante ce se desfășoară în domeniul cultural. În context, Principele a ținut să precizeze faptul că la Universitatea Academiei de Științe a Moldovei se acordă anual două burse regale: Bursa Regele Ferdinand I și Bursa Regina Maria. Două instituții de învățământ poartă nume regal: Liceul Teoretic Regele Mihai I din Cimișeni și Școala Primară Regina Maria. „Și în România și aici am fost rugați de către autorități să sprijinim Republica Moldova pentru intrarea în Uniunea Europeană. Și nu se poate face acest sprijin decât dacă cunoști bine regiunile”, a declarat Alteța Sa Regală, Principele Radu al României.
În această ordine de idei, președintele raionului Cahul, Ion Groza, a menționat că Guvernul României a fost cel mai mare donator și prieten care i-a ajutat, iar un exemplu în acest sens sunt școlile și grădinițele renovate, chiar dacă raionul Cahul se află departe de București, cetățenii beneficiază din plin de ajutorul oferit de către Guvernul României.
La rândul său, președintele AȘM, acad, Gheorghe Duca a remarcat faptul că statul român trebuie să investească în generația tânără, să asigure cu carte românească instituțiile de cultură din Republica Moldova. Prioritatea principală este susținerea proiectelor educaționale, privind dezvoltarea grădinițelor, școlilor, universităților. Acestea au nevoie atât de dotări speciale, infrastructura educațională, cât și de crearea posibilităților ca elevii, studenții să poată merge în România, să cunoască România, să vadă care sunt oportunitățile de dezvoltare a țării noastre. În semn de prețuire pentru implicarea plenară și sprijinul acordat instituțiilor din țara noastră, prin proiectele comune, președintele AȘM i-a oferit Alteței Sale Regale Medalia jubiliară „70 de ani de la crearea primelor instituţii de cercetare care au stat la baza fondării Academiei de Ştiinţe a Moldovei”, precum și volumul enciclopedic „Republica Moldova” și 25 de ani de independență a Republicii Moldova.
Alteța Sa Regală Principele Radu al României a mai efectuat în primăvara anul acesta o în Republica Moldova.

TIMPUL (R. Moldova), 4 octombrie 2016