BIS Teatru – 10 ani de teatru independent în Sibiu

BIS Teatru va susține 22 de reprezentații în luna octombrie.

În urmă cu 10 ani, în toamna anului 2006, în Piața Mică a orașului s-au jucat primele spectacole de teatru independent din Sibiu.

n-ascut-n-90-n-gr-adina-bis-teatru-sibiu-foto-cristian-bsc-aÎn anul 2009 lua ființă Asociația Culturală BIS. În anul 2011 BIS organiza prima ediție a festivalului-maraton “25 de ore de teatru non-stop”, o acțiune dedicată teatrelor independente.  Anul acesta, a șasea ediție a acestui festival a fost una internațională care a avut loc sub egida EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe).

Din toamna anului trecut, pe lângă festivalul “25 de ore de teatru non-stop”, Asociația Culturală BIS a inițiat și TEATRUL DIN CARTIER, un proiect menit să aducă spectacole de teatru în cartierele Sibiului, pentru oameni care din varii motive nu ajung în sălile de spectacol.

Spectacolele produse și jucate de Asociația Culturală BIS sunt semnate nu de multă vreme BIS Teatru.

În noiembrie 2015, spectacolul “Născut în 90” al Companiei BIS Teatru a fost premiat în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Independent (FNTI), la București.

Din luna august a anului curent spectacolele BIS Teatru se joacă și în Grădina BIS, de pe strada Ștefan cel mare nr. 56. În spatele acestor spectacole, proiecte, festivaluri se află o mână de oameni tineri și pasionați, coordonați încă de la început de actorul și regizorul Bogdan Sărătean.

În octombrie 2016, la 10 ani de când în Sibiu a apărut, la început firav, acest fenomen al teatrului independent, Compania BIS Teatru propune un număr record de 22 de reprezentații, care vor avea loc în: Sibiu, Cluj, Iași, Timișoara.

În Sibiu, spectacolele se vor defășura în locații gazdă diferite, deoarece BIS Teatru încă nu dispune de o sală proprie de spectacol (acoperită).

Progamul complet al spectacolelor BIS poate fi găsit în documentele atașate, precum și pe pagina de facebook BisTeatru.

“În toamna lui 2006 Sibiul era un șantier promițător care se pregătea pentru capitala culturală europeană. La invitația celor de la Cafe del Sol am luat doi europaleți din Piața Mică și i-am transformat într-o scenuță pe care am jucat monoloagele Mir și Curs de hermeneutica nesimțirii. Așa a început teatrul independent în orașul acesta. Au fost seri minunate. Pe urmă ne-am mutat la Atrium Cafe, care de 10 ani e cuibul și bastionul teatrului independent. Colaborarea cu Atrium a fost mereu excelentă. Și încă mai este. Sibiul ne-a inspirat, nivelul excelent al Teatrului Radu Stanca ne-a inspirat. E evident că Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a mereu fost un motor care a obligat la calitate și performanță.

Aceste vibrații, munca teribilă, consecvența și încăpățânarea au făcut ca acum, în luna octombrie, BIS Teatru să aibă 22 de reprezentații. E o performanță fabuloasă, dacă ne gândim că în spate e o mână de oameni care se susțin doar din bilete, din donații, din sponsorizări și proiecte. Iar toate astea  implică muncă, transpirație și inspirație. Mă înclin în fața acestor oameni. I-am urmărit de pe băncile liceului sau ale facultății, iar acum sunt artiști în toată firea, conștienți de rostul lor. Tot ce ne dorim este să veniți la spectacole, iar spectacolele noastre să modifice câte ceva în oameni. Stați aproape de noi. Suntem BIS Teatru. Fie că ne numim Teatrul din cartier, Lipicioșii sau 25 de ore de teatru non-stop, suntem BIS Teatru. Simplu.” Bogdan Sărătean, coordonator BIS Teatru, Sibiu.

 

bisteatru@gmail.com, https://www.facebook.com/BisTeatru/, 0722655385. Sibiu, 03.10.2016.