Guvernul va plăti pentru ”Cumințenia Pământului”

Guvernul a pregătit, potrivit unor surse guvernamentale, un proiect de ordonanță de urgență care prevede completarea până la 11 milioane de euro, de la bugetul de stat, a sumelor pentru cumpărarea operei lui Brâncuși.

Banii vor însă recuperați, se speră, tot din donații, iar pentru asta va fi prelungită campania de donații până la 31 octombrie 2019.

Potrivit proiectului de OUG, publicat de Ministerul Culturii, măsura este necesară ”pentru a nu pierde posibilitatea unică de a achiziționa acest bun de valoare culturală extraordinară”, având în vedere că, până la 30 septembrie 2016, sumele donate nu ating echivalentul în lei a 6 milioane euro.

”Diferența între sumele donate și virate și suma echivalentă în lei a 6 milioane euro va fi asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, iar campania de strângere a donațiilor va fi reluată și se va derula până la data de 31 octombrie 2019, în scopul asigurării reîntregirii fondurilor alocate de la buget. Facilitățile fiscale, condițiile și procedurile se aplică în mod corespunzător și pentru noua campanie până la 31 octombrie 2019”, se arată în proiectul de OUG.

În document se mai arată că în situaţia în care, din orice motiv, până la data de 30 noiembrie 2016, statul român nu dobândeşte dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra bunului cultural mobil, se dispune închiderea campaniei iar sumele colectate în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă se restituie donatorilor.

Premierul Dacian Cioloş declara vineri, în ultima zi a campaniei, că peste 100.000 de români au donat peste 1 milion de euro şi că, în aceste condiţii, guvernul ar putea prelungi campania de subscripţie publică pentru achiziţionarea operei lui Brâncuşi.

Proprietarii sculpturii cer 11 milioane de euro, iar Guvernul a anunţat iniţial că va plăti din buget 5 milioane euro şi că va aduna 6 milioane euro din donaţii. Statul nu a reuşit însă să strângă din donaţii decât 1 milion de euro.

În condiţiile în care campania de donaţii încheiată la finele lunii septembrie nu a adus cele 6 milioane de euro necesare, aceasta este formula propusă de Guvern, care ar urma să fie decisă prin ordonanţă de urgenţă.

Avocatul proprietarilor sculpturii, Bogdan Grabowski,  declara vineri pentru agenţia de presă News.ro că proprietarii speră ca tranzacţia să se încheie aşa cum au convenit cu Guvernul în luna martie, iar dacă s-ar pune problema unui alt termen pentru plata celor 11 milioane de euro, atunci acesta trebuie să fie ”rezonabil” şi să nu depăşească sfârşitul anului.

”În principiu, prelungirea campaniei este un act unilateral al Guvernului. Proprietarii îşi doresc în continuare să se încheie tranzacţia şi aşteaptă să semneze contractele”, a spus Bogdan Gravbowski, după ce prim-ministrul Dacian Cioloş a precizat că este posibil ca statul român să prelungeasă subscripţia naţională pentru ”Cumintenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi.

În ceea ce priveşte propunerea unei alte date la care să fie achitată suma de 11 milioane de euro, la care proprietarii şi Guvernul, prin Ministerul Culturii, au convenit în luna martie, el spune că termenul ar trebui să fie unul ”rezonabil”.

”Dacă se pune problema unei prelungiri a datei de încheiere a contractului şi de plată a preţului, ar trebui ca termenul să fie unul rezonabil. Câteva săptămâni, poate, dar să nu depăşească sfârşitul acestui an”, a completat avocatul.

RADIO FRANCE INTERNATIONALE, 5 octombrie 2016

Cătălin Lenţa