Pestă porcină africană în două sate din Republica Moldova

Un laborator din Spania a confirmat existenţa virusului de pestă porcină africană în două sate din Republica Moldova, situate la 70 de km de frontiera cu România. Potrivit autorităţilor, analiza epidemiologică a stabilit că pesta porcină a fost adusă de către persoane care au cumpărat porci sau carne de porc din Ucraina.

Satele Moşana şi Cernoleu din raionul Donduşeni sunt declarate localităţi cu risc de răspândire a pestei porcine africane pe un termen de 45 de zile. Reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor au instalat filtre sanitare la toate intrările şi ieşirile din aceste sate, pe un teritoriu de până la 10 km. Comercializarea cărnii de porc provenind din aceste localităţi este strict interzisă, potrivit directorului adjunct al ANSA, Vsevolod Stamatin.
Vsevolod Stamatin: „Animalele se sacrifică doar pentru consumul familial, dar nu au dreptul ca această carne să /…/ la preţul autorizat sau să plece în consumul public în alte localităţi. Medicii veterinari care dimineaţă şi seara vor reînnoi aceste filtre cu dezinfectante, poliţia va verifica maşinile pentru a evita pătrunderea, accesul produselor”.
În punctele de trecere a frontierei au fost plasate informaţii privind virusul pestei porcine, iar carnea de porc şi produsele din carne de porc transportate de călători sunt confiscate şi ulterior distruse, ne-a declarat şeful Direcţiei Controlului Vamal, Vitalie Stratan.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 octombrie)