Prin proiectul „Repatriot” se oferă informaţii şi consiliere românilor din diaspora care vor să investească în România

Mulţi dintre românii care trăiesc în Marea Britanie, dar nu numai ei au oricând deschisă opţiunea revenirii în ţară. Pentru unii poate fi o procedură complicată, inclusiv de schimbare a mentalităţii. Aşa că tocmai la acest lucru s-au gândit un grup de peste 30 de oameni de afaceri români de succes când au înfiinţat proiectul intitulat „Repatriot”. Soluţia propusă este de repatriere prin antreprenoriat, cu alte cuvinte să-i încurajeze pe cei din diaspora să investească în România. Echipa „Repatriot” este gata să ofere informaţii şi consiliere, inclusiv în cadrul unui eveniment aflat în desfăşurare astăzi şi mâine la Bucureşti. Alice Georgescu a fost acolo.

Reporter: Ultimele studii arată că aproximativ o pătrime din românii plecaţi doresc să investească într-o afacere în România. „Repatriot” îşi propune să susţină românii care doresc să revină în ţară cu informaţii şi consiliere pentru acces rapid la oportunităţile de a face faceri în România. Demersul răspunde în acelaşi timp nevoii României de a atrage expertiză şi bune practici din ţările cu o economie de piaţă dezvoltată. Echipa „Repatriot” este formată din peste 30 de antreprenori români de succes gata să ofere informaţii şi consiliere. Dragoş Atanasiu, unul dintre oamenii de afaceri implicaţi, a explicat că în primul rând se doreşte o schimbare de mentalitate.

Dragoş Atanasiu: Revenirea în accepţiunea noastră nu este neapărat una fizică. Revenirea este în primul rând una mentală, care începe în a nu mai vorbi urât despre România, apoi în a vorbi frumos despre România şi în al treilea rând în a se gândi că România intră în discuţie şi primul pas ar putea să fie un parteneriat cu cineva din România, ar putea să fie o investiţie în România. Şi mai încolo, dacă e cazul şi se aliniază astrele să revină şi fizic. Să-i facem pe oameni să înţeleagă că România a redevenit o opţiune pe care alţii au luat-o în calcul şi s-au descurcat remarcabil sau s-au descurcat într-un fel sau altul.

Reporter: Repatrierea românilor din diaspora prin antreprenoriat reprezintă o nişă importantă, iar ţinta pentru 2018 este o imagine a unei Românii unite, nu împărţită între românii din străinătate şi cei din ţară, a declarat Marius Bostan, iniţiatorul „Repatriot”.

Marius Bostan: Asta este o nişă de fapt de repatriere, oportunitatea asta de repatriere prin antreprenoriat, dar este extrem de importantă din punct de vedere economic, pentru că întoarcerea antreprenorilor şi întoarcerea unor oameni care aduc plus valoarea şi creează locuri de muncă va face posibilă şi alegerea altor categorii profesionale – medici, profesori, profesionişti în diverse domenii – să se întoarcă. România are nevoie de o creştere economică succesivă mai mulţi ani la rând pentru a ne putea permite salarii mai mari, o viaţă mai bună, un sistem de sănătate mai bun.

Reporter: „Repatriot” a deschis în această vară primul canal de comunicare între autorităţile locale şi românii care vor să se întoarcă în ţară. Platforma oferă acces rapid la oportunităţile din România şi îi pune pe aceştia în contact cu autorităţile locale, care le pot comunica rapid ofertele de investiţie sau de locuri de muncă din zona lor. În acest sens platforma www.repatriot.ro va fi punctul de legătură.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 octombrie