Filme românești în premieră poloneză la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia

În perioada 7-16 octombrie 2016, la Varşovia are loc cea de-a 32-a ediţie a „Warsaw Film Festival”, manifestare care prezintă în fiecare an publicului polonez producţii cinematografice noi, extrem de variate, grupate în diferitele secţiuni din competiţie sau din afara ei.

Ca în fiecare an, programul Festivalului va include producţii româneşti recente, ICR Varşovia fiind un partener de tradiţie al acestui important eveniment, singurul festival de film de clasa A din Polonia. Cele două titluri româneşti selectate pentru această ediţie sunt Inimi Cicatrizate, în regia lui Radu Jude, şi Câini, în regia lui Bogdan Mirică. Condiţia selectării filmelor la „Warsaw Film Festival” este prezentarea lor în premieră absolută în Polonia.

Cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Radu Jude, Inimi cicatrizate, este o adaptare liberă după opera literară a lui Max Blecher şi a fost laureat cu Premiul Special al Juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno din acest an. Din distribuție fac parte Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Hărnuț, Șerban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Fernando Klabin, Adina Cristescu. Scenariul și regia sunt semnate de Radu Jude, iar producător este Ada Solomon.

Thriller-ul Câini, lungmetrajul de debut al regizorului Bogdan Mirică, este, în cuvintele autorului, „un labirint moral şi emoţional, despre psihologii malformate, lipsite de emoţie şi umanitate”. Filmul a avut premiera mondială în acest an la Cannes, unde a fost laureat cu Premiul Criticilor de Film (FIPRESCI) în secţiunea „Un Certain Regard”, iar premiera românească a avut loc la Transilvania International Film Festival, unde a obţinut Marele Premiu. Protagoniștii filmului sunt actorii Dragoș Bucur, Gheorghe Visu şi Vlad Ivanov. În alte roluri, mai apar Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Cașcaval și Constantin Cojocaru. Bogdan Mirică este și autorul scenariului, imaginea este semnată de Andrei Butică, montajul de Roxana Szel, iar scenografia îi aparține Augustinei Stanciu.

Institutul Cultural Român de la Varşovia susţine prezenţa la proiecţia filmului Câini a actorului Gheorghe Visu, care a fost recompensat pentru rolul din acest film cu Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Sarajevo 2016. Gheorghe Visu va participa la cele două proiecţii varşoviene ale filmului şi va susţine o discuţie cu publicul, în cadrul căreia va prezenta filmul şi va vorbi despre experienţa sa de actor în filmele româneşti.

Festivalul Internațional de Film de la Varșovia este unul dintre cele mai prestigioase evenimente cinematografice poloneze, organizat în fiecare an de Fundaţia de Film Varşovia. Pe parcursul celor zece zile de festival au loc proiecţii de film, prezentate în cadrul diferitelor secţiuni şi concursuri, dar şi întâlniri cu cineaşti şi un târg de film central-european.