Un rus din oraşul Nijni Taghil şi animalul său de companie au efectuat o expediţie pe muntele Elbrus

Cetăţeanul rus Andrei Ostanin din oraşul Nijni Taghil, regiunea Sverdlovsk, din Rusia, a escaladat muntele Elbrus, fiind însoţit de animalul său de companie, un motan, în vârstă de şase luni. Muntele Elbrus are altitudinea de 5.642 de metri, fiind cel mai înalt munte din Caucaz, de unii geografi fiind considerat și cel mai înalt munte din Europa. Potrivit Agenţiei de presă INTERFAX-URAL, expediţia neobişnuită a început pe 12 septembrie şi s-a încheiat pe 18 septembrie. Bărbatul şi animalul său de companie, botezat Gref, au reuşit să urce la o altitudine de 5.000 de metri.
„Lipsa oxigenului se resimte foarte puternic la această altitudine, peste tot este doar zăpadă, iar gheaţa nu se topeşte. Pentru mine a fost expediţia în care am urcat la cea mai mare altitudine, înainte de expediţia pe Elbrus, am efectuat o expediţie pe un munte din Kîrgîzstan, la o altitudine de 4.200 de metri”, a mai spus Andrei Ostanin. Bărbatul a decis să fie însoţit de animalul său de companie, întrucât motanul se plictisea de unul singur acasă. Cu două luni înainte de expediţia sa, el a început să pregătească animalul de companie pentru această călătorie. „Este tânăr, curios, îi place absolut totul ceea ce este nou şi totul este foarte intersant pentru el. Am decis iniţial să-l scot la plimbări scurte prin oraş, apoi în pădure, pe la periferiile oraşului Nijni Taghil, îl plimbam într-un rucsac sau legat cu zgarda. Pentru început a fost o expediţie „de control” pe Muntele Serebrianskii, care are o altitudine de 1.300 de metri, în Pripoliarnîi Ural”, a povestit bărbatul. Potrivit declaraţiilor lui Ostanin, motanul se simte foarte bine atunci când urcă cu el pe munte. Ca felina să nu îngheţe, bărbatul i-a cusut un cocon special şi i-a cumpărat un combinezon special.
„Lăsam rucsacul deschis, atunci când era vreme bună. Atunci când motanul se sătura de somn, ieşea din rucsac şi se aşeza pe umărul meu şi aşa mergem împreună. Stă de obiecei pe umăr sau deasupra rucsacului şi nu a încercat niciodată să fugă”, a menţionat acesta. Cetăţeanul Andrei Ostanin din oraşul Nijni Taghil a anunţat că, în luna februarie 2017, va pleca, împreună cu animalul său de companie, într-o expediţie cu bicicleta, traversând Lacul Baikal, care va fi îngheţat în acea perioadă.

www.interfax.ru – 7 octombrie