Revista presei internaţionale – 8 octombrie 2016

Vizita la Bucureşti a Înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă a avut drept scop discutarea cu preşedintele României a unor probleme esenţiale ale actualităţii. Uniunea Europeană trebuie să mărească cheltuielile cu apărarea, dar acest obiectiv nu subminează menirea NATO – a subliniat Federica Mogherini. Am reprodus acest citat, apărut în ziarul american „Miami Herald”. Ziarul britanic „Express” reaminteşte declaraţiile oficialului european făcute în luna iunie, când a afirmat că „o apărare europeană mai credibilă este esenţială chiar şi pentru un parteneriat transatlantic sănătos cu SUA”.
Situaţia din Siria rămâne una tensionată. Încercările de stopare a războiului civil sunt multe şi susţinute, dar rezultatele se lasă aşteptate. „Rusia este pregătită să sprijine propunerea ONU şi să recomande guvernului Siriei să permită retragerea grupării jihadiste Frontul al-Nusra din oraşul Alep” – scrie „Russia Today”, citându-l pe ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Publicaţia precizează că, odată scoasă gruparea din Alep, forţele guvernamentale şi cele ale opoziţiei vor putea organiza unităţi de aplicare şi respectare a legii, astfel încât sirienii să se simtă în siguranţă şi să se poată întoarce la vieţile lor. Singura problemă, se pare, rămâne separarea rebelilor opoziţiei moderate de jihadiştii Al-Nusra, atrage atenţia ziarul moscovit. „Statele Unite au eşuat în mod constant în acţiunile de separare a rebelilor moderaţi de forţele teroriste din Siria, şi astfel este greu de stabilit cine a încălcat acordul de încetare a focului”, scrie „Russia Today” şi citează un oficial al ministerului rus al apărării. „Rusia şi Siria trebuie să se confrunte cu o anchetă privind comiterea unor crime de război” – scrie „The Guardian” şi îl citează pe secretarul de stat al SUA, John Kerry. Ziarul precizează că Franţa şi Spania au propus adoptarea unei rezoluţii în cadrul Consiliului de Securitate al ONU prin care se face apel la reinstaurarea acordului de incetare a focului în Alep, reluarea operaţiunilor umanitare şi stoparea atacurilor aeriene. „Rezoluţia nu este un gest de confruntare cu Rusia, ci este un apel la armistiţiu pentru salvarea oraşului Alep”, subliniază publicaţia britanică.
Actualitatea europeană este şi ea marcată de tensiuni, negocieri şi apeluri insistente. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, le-a cerut liderilor de la Bruxelles să fie „intransigenţi” cu Marea Britanie în cadrul negocierilor pentru Brexit. De asemenea, oficialul european a avertizat mediul de afaceri european – după cum subliniază „Financial Times” – să nu angajeze negocieri secrete şi separate cu Marea Britanie, dacă nu vrea să submineze piaţa unică europeană. Avertismentul lui Jean-Claude Juncker survine după o săptămână de replici dure ale Bruxellesului la adresa Londrei, după ce premierul britanic, Theresa May, a anunţat că ar putea prelua controlul graniţelor Marii Britanii şi ar putea restaura supremaţia legii britanice, în timp ce şi-ar păstra supremaţia pe piaţa unică de bunuri şi servicii, după cum relevă „The Telegraph”.
Premiul Nobel pentru Pace din acest an a fost acordat preşedintelui Columbiei, Juan Manuel Santos, pentru eforturile sale de a pune capăt războiului civil de pesrte 50 de ani din Columbia. Preşedintele Santos a declarat că va utiliza premiul pentru continuarea procesului de pace între guvernul de la Bogota şi gruparea extremistă FARC – scrie ziarul columbian „Carribean News”.
Presa internaţională urmăreşte îndeaproape şi traseul uraganului Matthew, unul dintre cele mai puternice din ultimii ani. După ce a produs uriaşe pagube materiale şi a provocat moartea a sute de persoane în Haiti, uraganul s-a îndreptat spre coastele SUA, devastând Florida, în înaintarea lui spre nord, scrie „Washington Post”. Cel mai îngrijorător lucru nu este forţa vântului şi cantitatea de precipitaţii, ci faptul că se pare că uraganul se amplifică. Într-o conferinţă de presă, preşedintele american, Barack Obama, a făcut apel la populaţie să rămână în alertă şi să urmeze cu stricteţe indicaţiile şi instrucţiunile autorităţilor locale. Citat de „Washington Post”, Barack Obama cere americanilor să fie alături de sinistraţi, dar nu uită să le amintească şi de situaţia din Haiti: „Haiti este una dintre cele mai sărace ţări de pe glob. De aceea, vreau să cer tuturor americanilor să ajute, pe măsura puterilor lor, haitienii aflaţi în nevoie”.

(Magda Baciu)