A cerceta, A compara, A delibera: Virgil Nemoianu, despre bibliotecile contemporane și rolul lor în documentare

virgilnemoianu-14oct2016-2-siteVineri, 14 octombrie 2016, de la ora 10:30, Virgil Nemoianu , profesor la Catholic University of America din Washington, va fi prezent la Biblioteca Națională a României, unde va avea, alături de profesorul  – Facultatea de Litere din București – o întâlnire cu elevii, studenții și cu toți cei interesați de rigorile documentării bibliografice, ale organizării unui demers științific (lucrări de licență, disertații, lucrări de doctorat etc.).

Cei doi invitați vor aborda, cu acest prilej, teme legate de corecta și eficienta utilizare a resurselor pe care le pun la dispoziție sau le intermediază bibliotecile din lumea contemporană (naționale, universitare, de cercetare), în sens larg (bibliografii, dicţionare, cataloage, baze de date etc. în format tradițional, dar și electronic), de sistematizarea rezultatelor şi de redactarea propriu-zisă a lucrărilor științifice.

Evenimentul se va desfășura în Sala de conferințe Simion Mehedinți (demisol, Aripa Dâmbovița).  Intrarea este liberă.

Absolvent al Facultății de Filologie (Litere) din București, membru al Cercului de Stilistică al aceleiași Facultăţi, coordonat de Alexandru Rosetti, Tudor Vianu şi Mihai Pop, Virgil Nemoianu (n. 12 martie 1940) este unul dintre cei mai reputaţi teoreticieni, critici literari şi filosofi ai culturii contemporane. 

A fost profesor la Catedra de Engleză a Universităţii din București și, ulterior, profesor în mai multe centre universitare nord-americane, cea mai lungă carieră (până în prezent) având-o la Catholic University of America din Washington. A predat, de asemenea, la Universităţi din Londra, Amsterdam și Cincinnati, la Cambridge şi Berkeley. A conferenţiat în peste 50 de universităţi din Europa şi America de Nord. 

Operele sale tratează domenii şi problematici dintre cele mai variate: literatură română, engleză și americană, romantism european, relaţia literaturii cu celelalte arte şi cu ştiinţa, raportul artă – societate, postmodernism, religie şi tradiţie, natura şi istoria canonului cultural etc. Este autorul şi coordonatorul mai multor volume de teoria literaturii, literatură comparată și filosofia culturii. Deţine, în prezent, funcţia de vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale de Literatură Comparată. Este membru în Biroul Executiv al Asociaţiei Criticilor şi Cercetătorilor Literari din SUA, doctor honoris causa al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi al Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi membru de onoare al Academiei Române. A fost distins cu ordinul „Steaua României“ în grad de comandor şi a primit, din partea Familiei Regale a Românie, decoraţia „Nihil Sine Deo“.

În perioada 11-20 octombrie 2016, profesorul Virgil Nemoianu se află în România într-o campanie de lansare a volumelor România şi liberalismele ei. Tradiţie şi libertate şi Surâsul abundenţei. Cunoaștere lirică și modele ideologice la Ștefan Aug. Doinaș, apărute la Editura Spandugino: – Marţi, 11 octombrie 2016, de la ora 14:00, Sala de Lectură a Bibliotecii Facultății de Litere din Bucureşti. Alături de autor vor vorbi: prof. Carmen Muşat şi prof. Mihai Zamfir; – Miercuri, 12 octombrie 2016, de la ora 19:00, la Librăria Humanitas – Cişmigiu. Alături de autor vor vorbi: prof. Valeriu Stoica, prof. Tudorel Urian şi Sorin Lavric; – Joi, 13 octombrie 2016, ora 14:00, Centrul Multicultural al Universității Transilvania (Brașov). Alături de autor vor vorbi: conf. Adrian Lăcătuş – Decanul Facultăţii de Litere (Brașov), prof. Rodica Ilie, prof. Caius Dobrescu și conf. Adrian Lesenciuc – Preşedintele Uniunii Scriitorilor – Fliala Braşov; – Marţi, 18 octombrie 2016, ora 12:00, Atrium Palas Mall – Iași, în cadrul Târgului de Cărți și Arte Frumoase Arca lui Gutenberg. Alături de autor vor vorbi: Mircea Platon, Varujan Vosganian şi Alina Ledeanu – Preşedintele Fundaţiei Culturale Secolul 21. Moderator: Cassian Maria Spiridon; – Joi, 20 octombrie 2016, ora 12:00, Sala Albastră a Facultății de Litere – Universitatea din Craiova. Alături de autor vor vorbi: prof. Nicolae Panea – Prorectorul Universității din Craiova, prof. Florea Firan, conf. Gabriel Cosoveanu şi Alina Ledeanu – Preşedintele Fundaţiei Culturale Secolul 21.