Legea conversiei creditelor în franci elveţieni intră în dezbaterea deputaţilor din Comisiile juridică şi de buget-finanţe

 Legea conversiei creditelor în franci elveţieni intră astăzi în dezbaterea deputaţilor din Comisiile juridică şi de buget-finanţe. Dacă în parlament atât liberalii cât şi social-democraţii sunt de acord cu conversia la cursul istoric, analiştii financiari avertizează că o astfel de soluţie va obliga băncile să cheltuiască peste două miliarde de lei pentru diferenţa de curs valutar.  Documentul a fost adoptat în urmă cu doi ani de Senat într-o variantă care permite posibilitatea convertirii creditului din valută în lei, dar la cursul pieţei. Deputaţii PNL spun că trebuie aplicată o măsură reparatorie.
Daniel Zamfir, deputat PNL: „La PNL am luat decizia să susţinem conversia la cursul istoric. Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în luna octombrie anul trecut prin care a constatat că băncile au vândut produse financiare înşelătoare oamenilor”.
Conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric este sprijinită şi de PSD.
Ciprian Nica, deputat PSD: „Şi noi, şi eu, susţinem la cursul istoric, pentru că avem date şi documente şi hotărâri judecătoreşti nu numai în ţară, ci şi la UE, în care spun la cursul istoric”.
Social-democraţii propun însă fixarea unui prag de la care să fie aplicată legea. Ideea PSD se regăseşte şi în punctul de vedere al BNR şi al băncilor comerciale. Parlamentarii din cele două comisii vor întocmi astăzi un raport, iar mâine este aşteptat votul final în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 octombrie)