TOP 10 țări ai căror cetățeni trăiesc cel mai mult

The World Economic Forum (WEF) a publicat recent rezultatele studiului despre competitivitatea la nivel global, studiu care a vizat sănătatea oamenilor din toată lumea, după ţara în care trăiesc. Potrivit Business Insider, rezultatele s-au bazat pe durata de viaţă medie calculată în fiecare ţară. Conform aşteptărilor, ţările mai dezvoltate din punct de vedere economic au şi o durată de viaţă medie mai mare, datorită oportunităţilor de sănătate pe care le oferă.
Unele ţări cuprinse în studiu au avut rezultate mai slabe din cauza faptului că problemele de sănătate mentală trag în jos media de viaţă, pentru că majoritatea bolilor de acest tip conduc la suicid. Iată un top al primelor 10 ţări cu durata medie de viaţă cea mai mare:

10. Luxembourg – 82,2 ani. Ţara are o populaţie mică, dar salariaţii sunt plătiţi destul de bine, ceea ce le oferă oportunitatea să beneficieze de servicii medicale de calitate.
9. Israel – 82,2 ani. La egalitate cu Luxembourg, bărbaţii din Israel sunt foarte longevivi, în ciuda faptului că serviciul militar este obligator acolo.
8. Australia – 82,3 ani. Studiul arată că media a crescut odată cu schimbarea stilului de viaţă al australienilor cu unul mai sănătos.
7. Franţa – 82,4 ani. Franţa are una dintre cele mai mici rate de obezitate din lume.
6. Singapore – 82,6 ani. În ultimii 30 de ani, durata medie de viaţă a crescut datorită metodelor terapeutice preventive dezvoltate în ţară.
5. Italia – 82,7 ani. În Italia, nivelul de trai este mai ridicat acum, iar majoritatea populaţiei îşi permite să mănânce sănătos.
4. Elveţia 82,8 ani. Industria medicală este foarte bine bine dezvoltată în Elveţia. Faimoasa Rosa Rein a fost cea mai bătrână femeie din Elveţia, fiind născută în 1897 şi decedând în 2010.
3. Spania – 83,1 ani. Pe spanioli îi ajută regimul mediteranean, bazat pe legume şi peşte proaspăt, dar şi pe grăsimi benefice, precum uleiul de măsline şi nucile.
2. Japonia – 83,6 ani. Japonia a fost prima în top până acum trei ani, când creşterea numărului de femei care se sinucid a crescut în ţară.
1. Hong Kong – 84 ani. Arta marţială Tai Chi îi ajută chiar şi pe cei mai în vârstă să rămână în formă.

(Independent.md – 8 octombrie)