Vizita preşedintelui rus Vladimir Putin la Istanbul

Relansarea relaţiilor economice ruso-turce reprezintă principala temă a discuţiilor pe care le vor avea astăzi la Istanbul, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi omologul său rus, Vladimir Putin. Relaţiile bilaterale au trecut printr-o criză severă anul trecut, când un avion de război rusesc a fost doborât de un aparat de luptă al Ankarei pentru că ar fi violat spaţiul aerian turcesc în zona graniţei cu Siria.
Dezgheţul a intervenit după ce Vladimir Putin a fost unul dintre primii şefi de stat care au condamnat tentativa de lovitură de stat care a avut loc în Turcia pe 15 iulie. Deblocarea cooperării economice şi comerciale şi criza din Siria vor domina agenda convorbirilor dintre preşedinţii Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan, ce vor avea loc la Istanbul în marja Congresului mondial al energiei. Turcia speră ca Rusia să ridice cât mai rapid restricţiile comerciale şi vizele pentru cetăţenii săi, impuse în urma incidentului. Potrivit ministrului tuc al economiei Nihat Zeybekci, cele două ţări speră ca, după depăşirea crizei, schimburile comerciale bilaterale să ajungă la 100 de miliarde de dolari, modalităţile de a atinge acest obiectiv urmând să fie discutate în cadrul convorbiriolor la vârf.
Oficialul de la Ankara a confirmat susţinerea Turciei pentru cele mai mari două proiecte comune: gazoductul Turkish Stream şi centrala Nucleară Akkuyu.
Gazprom, la rândul său, pare să reducă preţul gazelor pentru Turcia, rezolvand amiabil astfel litigiul cu societatea trucă Botaş, care s-a adresat Curţii Internaţionale de Arbitraj. Convorbirile la vârf au fost precedate de cele dintre miniştrii economiei din cele două ţări. La finalul acestora s-a anunţat că Rusia şi Turcia vor înfiinţa un fond comun de investiţii în valoare iniţială de un miliard de dolari, iar până la sfârşitul anului viitor vor semna un acord de liber schimb şi un altul în domeniul comerţului şi investiţiilor.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 octombrie)