Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România

 La Memorialul Victimelor Holocaustului din capitală vor fi comemoraţi astăzi evreii şi romii ucişi în lagărele naziste. Sunt aşteptaţi să participe reprezentanţi ai preşedinţiei, guvernului, ai corpului diplomatic, dar şi ai societăţii civile şi supravieţuitori ai Holocaustului. Directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Alexandru Florian, a precizat pentru Radio România Actualităţi ce manifestări mai sunt programate azi.
Alexandru Florian: „Pot să amintesc de ceremonia oficială de comemorare care va avea loc la Memorialul Victimelor Holocaustului din Bucureşti. Va avea loc  inaugurarea pieţei „Elie Wiesel”, Consiliul general al Primăriei Bucureşti a votat o rezoluţie în acest sens ca intersecţia dintre Strada Sofia şi Emile Zola să poarte denumirea de Piaţa „Elie Wiesel””.
Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România este marcată pe 9 octombrie. În 1941 a început deportarea evreilor în Transnistria. Holocaustul a fost recunoscut de autorităţile române în 2004, în baza concluziilor formulate de comisia condusă de laureatul premiului Nobel pentru Pace, Ellie Wiesel.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 octombrie)