Eurogrup a dat undă verde ultimei tranşe de ajutor financiar Greciei

Grecia a făcut reformele necesare obţinerii unei noi tranşe de ajutor financiar – este concluzia miniştrilor europeni de finanţe din zona euro, reuniţi astazi la Luxemburg. Din punct de vedere politic, Eurogrupul a dat undă verde ultimei tranşe de 2,8 miliarde de euro din prima revizuire a programului de ajustare macroeconomică. Corespondenta noastră, Claudia Marcu relatează:

Reporter: Miniştrii europeni de finanţe din zona euro consideră că Grecia a îndeplinit cele 15 obiective agreate pentru a încheia prima revizuire a celui de-al treilea program de ajustare macroeconomică. Este vorba de o ultimă tranşă de 2,8 miliarde de euro din totatul de 10,3 din prima revizuire. Această ultimă tranşă va fi eliberată în două etape până la sfârşitul lunii octombrie după ce vor fi aprobate tehnic de Consiliul director al mecanismului european de stabilitate – a spus, în această seară, preşedintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem.

Jeroen Dijsselbloem: Au fost realizate reforme importante în sistemul de pensii în sectorul energetic, dar şi în cel bancar, la fel şi în înfiinţarea fondului de privatizare. Acum ne putem concentra pe a doua revizuire a programului care sperăm să fie implementată la timp.

Reporter: Prin Mecanismul european de stabilitate Grecia a primit din 2011 şi până acum 171 de miliarde de euro.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 10 octombrie