Triumf în țară și la Sala Radio din București. Duelul viorilor continuă!

duelul-viorilor_1_foto_virgil-oprina_2016_10_10Săli pline, premiere, un adevărat tur de forță prin localități din mai multe regiuni ale țării, dar mai ales muzică de cea mai bună calitate, acestea ar putea defini la acest moment Turneul Internaţional „DUELUL VIORILOR”, un proiect Radio România. După un concert triumfător la Sala Radio din București, unde cca 1000 de spectatori au aplaudat îndelung prestația celor trei mari artiști, violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail, turneul va mai avea trei opriri: la Deva, Turda și Alba Iulia.
Întâmplări frumoase și momente de suflet au avut loc până acum. Sala Centrului multifuncțional din Pitești a intrat în circuitul clasic odată cu recitalul Duelul Viorilor din acest an, fiind primul recital susținut pe această scenă. La Roman, Liviu Prunaru, care își începe programul cu piesa ‘’De mon pays’’ de Smetana, a cântat în ie românească, impresionând publicul. La Iași, în sala plină a Operei Naționale, s-au aflat și muzicieni români de peste hotare, foști colegi ai protagoniștilor, veniți să îi asculte și să îi întâlnească.
Ca o încununare a acestui turneu, aflat la a VI-a ediție, muzicienii vor ajunge pe 2 decembrie, pe una dintre cele mai mari și prestigioase scene ale lumii: Carnegie Hall din New York, unde vor cânta același program ce cuprinde cele mai aplaudate piese din edițiile anterioare.
Despre ideea de duel între instrumente a vorbit Gabriel Croitoru:
‘’Diferența dintre cele două instrumente, în sensul bun al cuvântului, este evidentă. Pornim de la ideea că ele, Stradivarius și Guarneri, reprezintă două școli mari ale lutieriei mondiale, de atunci și de acum. Vioara sau viorile Guarneri ar avea ca plus, chiar dacă poate părea subiectivă părerea mea, rotunjimea sunetului, atu compensat de partea cealaltă, a viorii Stradivarius, printr-un volum mai mare sau o sclipire în plus față de celelalte. Desigur, dincolo de toate aceste amănunte, mereu vor fi păreri și păreri, preferințe personale. De aceea, ideea de a le pune pe scenă, în același timp, a prins foarte bine. În felul acesta, practic orice ureche, fie ea formată sau neformată, poate să sesizeze diferențele dintre cele două instrumente. Am avut ocazia la rându-mi să cant și eu pe alte instrumente, însă mărturisesc că sunt întru totul adeptul taberei Guarneri.’’
Despre ceea ce urmărește și simte pe scenă povestește Horia Mihail:
‘’Eu nu  mă consider cu creator, ci un recreator. Ceea ce fac sau încerc să fac pe scenă este să readuc la viață un anumit tip de energie. O energie care există, după părerea mea, în acest univers și care este captată, uneori, de către niște oameni cu totul excepționali (aici mă refer la compozitorii de mare valoare) și transmisă mai departe umanității prin intermediul partiturilor. Noi suntem niște simpli agitatori ai acestei energii, readucând-o la viață.’’

Detalii despre turneu pe www.duelulviorilor.ro

ITINERAR
4 octombrie, ora 19 – Pitești, Centrul multifuncţional
5 octombrie, ora 19 – Iași, Opera Națională Română
6 octombrie, ora 19 – Roman, Casa de cultură
7 octombrie, ora 19 – Tulcea, Teatrul „Jean Bart”
9 octombrie, ora 17 – Caracal, Teatrul Naţional
10 octombrie, ora 19 – București, Sala Radio
13 octombrie, ora 17 – Turda, Sala Mare a Primăriei
14 octombrie, ora 19 – Deva, Teatrul de Artă
15 octombrie, ora 19 – Alba Iulia, Casa de cultură

Un proiect Radio România

Organizator: Centrul Cultural Media Radio România

Coproducători: Radio România Cultural și TVR 2
RADOR (11 octombrie 2016)