Fostul Cinema Flamura ar putea deveni centru cultural, la inițiativa bucureștenilor

București, 11 octombrie 2016 – Un grup de locuitori ai cartierului Progresul din Sectorul 4 al Capitalei s-au mobilizat pentru a convinge primăria să transforme spațiul abandonat al cinematogradului Flamura în centru cultural pentru copii.

Un grup de bucureșteni din cartierul Progresul, Sector 4, organizează sâmbătă, 15 octombrie, un eveniment cultural dedicat copiilor, în fața fostului cinematograf Flamura. Acțiunea lor este un mod  de a aduce împreună autoritățile și cetățenii pentru a transforma clădirea Flamura într-un centru cultural.

Flamura este unul dintre cele aproximativ 600 de cinematografe de stat care au funcționat după Revoluție și care, cu foarte puține excepții, au fost închise. O vreme, în sala generoasă din cartierul Progresul a funcționat un restaurant-cârciumă pe nume El Paradiso, unde se organizau nunți și botezuri. Astăzi, spațiul este abandonat și supus degradării.

Copiii din cartierul Progresul își petrec mare parte din timpul liber pe stradă, nesupravegheați și nu au acces, din motive ce țin de condiția socială a familiilor lor, la activități culturale sau de educație nonformală. Ne-am gândit că este nevoie de un loc care să găzduiască astfel de activități, iar Cinema Flamura ni s-a părut soluția potrivită”, spune Gabriela Mândru, susținătoare a proiectului. Ea a format, alături de alți locuitori din cartier, Grupul de Inițiativă Flamura.

Membrii acestuia își propun să convingă și să sprijine autoritățile locale să salveze spațiul cinematografului și să-l redea comunității, răspunzând totdată nevoii de servicii educaționale pentru tinerii din cartier. Fostul cinematograf ar putea găzdui spectacole, ateliere de teatru, arte plastice, cursuri de șah, informatică, limbi străine și multe altele.

Pentru a arăta o mică parte din activitățile care ar putea fi găzduite de centrul cultural, Grupul de inițiativă va organiza sâmbătă, 15 octombrie, începând cu ora 10:00, evenimentul ”Hai la joacă la Flamura”. Acțiunea va avea loc în fața cinematografului Flamura, pe Șoseaua Giurgiului nr.119.

De la ruină, la spațiu de educație alternativă

Flamura este în prezent în administrarea Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF), însă legislația permite ca spațiul să treacă în proprietatea autorităților locale, la solicitarea acestora.

Cinema Flamura e locul unde noi, părinții, vecinii și prietenii noștri am trăit tot felul de emoții la Liceeni, Nea Mărin Miliardarul sau Titanic. De câțiva ani, cinematograful ne provoacă doar nostalgii. Dar lucrurile nu trebuie să rămână așa. Vrem să arătăm primăriei că Flamura își poate recăpăta locul în viața oamenilor, în special a tinerilor, cu beneficii pentru întreaga comunitate”, spun reprezentanții Grupului de inițiativă.

Ei au făcut deja primii pași: au obținut asistență din partea unui organizator comunitar de la Asociația CeRe pentru formarea grupului de inițiativă și pentru definirea unui plan de advocacy, au creat o pagină Facebook au organizat o serie de întâlniri cu locuitorii din zona cinematografului. În plus, au adresat primariei o cerere de informații și o interpelare în consiliul local cu privire la situația actuală a cinematografului.

Următorul pas este depunerea unei petiții la primărie și organizarea unei întâlniri cu oameni din cartier și specialisti în educatie nonformală, prin care să se contureze conceptul centrului cultural, care să împace dorințele comunitatii cu standardele moderne de educație.

Fostul Cinematograf este doar unul dintre numeroasele spații urbane care ar putea fi revitalizate în beneficiul locuitorilor. În prezent, există inițiative similare și pentru alte foste cinematografe date uitării, precum Capitol, Favorit, Marconi din București și cinema ARTA din Cluj.

Evenimentul ”Hai la joacă la Flamura” este un Proiect cultural produs în cadrul liniei Generator de proiecte comunitare la firul ierbii, în cadrul candidaturii Bucureşti 2021 Oraşul In-Vizibil.