Interviu acordat în exclusivitate pentru RRA, de doamna Gabriela Dancău, ambasadorul României în Spania

Realizator: Pavel Ionescu – Spania – unde trăieşte cea mai mare comunitate de străini, considerată fiind românii – şi România sărbătoresc anul acesta 135 de relaţii diplomatice, aspect care va fi marcat simbolic şi mâine, de Ziua Naţională a Spaniei. Relaţiile bilaterale sunt centrate acum nu doar pe importanta imigraţie românească, dar şi pe parteneriatul strategic dintre cele două ţări sau pe numeroasele lor interese comune, explică într-un interviu acordat în exclusivitate corespondentei noastre la Madrid, Annamaria Damian, noul ambasador al României în Spania, doamna Gabriela Dancău.
Corespondenţă de la Madrid – Reporter: Annamaria Damian – Doamna ambasador Gabriela Dancău, sunteţi la început de mandat. Care sunt priorităţile României în privinţa relaţiilor bilaterale şi mă refer concret în cadrul Parteneriatului strategic cu Spania?
Gabriela Dancău: parteneriatul strategic, practic, ne include în rândul ţărilor cu care Spania are o relaţie privilegiată. Nu fac această afirmaţie având în vedere relaţia româno-spaniolă, ci, până la urmă, evoluţia relaţiilor din ultimii ani în plan politic, economic, cultural şi, bineînţeles, în sensul comunităţii foarte mari de români, care este cea mai mare dintre străinii care se găsesc în Spania. Traversăm un moment politic dificil, acum, la nivelul UE, iar Spania a fost mereu un interlocutor privilegiat, cu care am împărţit viziuni comune, inclusiv la nivel european, avem teme comune unde împărtăşim bineînţeles aceleaşi opinii, avem experienţa spaniolă în ceea ce înseamnă absorbţia fondurilor europene, deci vorbim, până la urmă, de o relaţie româno-spaniolă foarte privilegiată.
Reporter: La schimburile economice aş vrea să ne referim, dacă există domenii de interes prioritare pentru România şi dacă se preconizează investiţii majore pe termen scurt şi mediu?
Gabriela Dancău: Bineînţeles că, în plan economic, 2015 a însemnat pentru nivelul comerţului bilateral schimburi de 3,18 miliarde de euro. Înseamnă o creştere faţă de anii precedenţi. Mai mult, raportându-ne la aceeaşi perioadă calendaristică cu cea de anul trecut, în 2016, având deja un plus de 15% la exporturi. România ştim foarte clar că are un mediu economic stabil şi atractiv, iar apreciem enorm investiţiile realizate de firme spaniole în România, sunt peste 5.000 de firme cu capital spaniol în România, în acest moment şi încă există nişe în care investiţiile spaniole pot să apară. Încurajăm, bineînţeles, prin acţiunile pe care le propunem la nivelul ambasadei şi al oficiilor consulare din Spania, investiţii directe în domenii de interes precum ar fi: energie, transporturi şi, în special, producţia industrială, sectorul auto, industria alimentară, domeniul farmaceutic, bineînţeles, agricultură. România, în momentul de faţă, are un potenţial, pe zona de IT extraordinar şi sunt convinsă că o să stârnim interesul companiilor spaniole, în perioada următoare.
Reporter: 12 octombrie este Ziua Naţională a Spaniei. Va avea loc, ca în fiecare an, o defilare la care vor fi prezente cele mai înalte autorităţi ale statului spaniol. Cum participă România la această zi naţională a  Spaniei?
Gabriela Dancău: Voi fi prezentă, bineînţeles, în tribuna din Plaça Neptun, organizată special pentru Ziua Naţională a Spaniei şi voi fi mândră să salut, pentru prima oară, reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale, care vor fi prezenţi în parada de mâine.
Realizator: Ambasadorul României în Spania, doamna Gabriela Dancău, intervievată de Annamaria Damian.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI