Un înalt responsabil militar rus a reafirmat că scutul antirachetă din România şi Polonia reprezintă o ameninţare directă la adresa Moscovei

Un înalt responsabil militar rus a reafirmat la o conferinţă de securitate, desfăşurată la Beijing, că scutul antirachetă din România şi Polonia reprezintă o ameninţare directă la adresa Moscovei.
Corespondenţă din Moscova – Reporter: Alexandr Beleavschi – Vorbind la un forum pe probleme de securitate militară, care se desfăşoară în China, prim-locţiitorul şefului Direcţiei Operative a Statului Major Rus, generalul Viktor Poznihir, a declarat că sistemul global american antirachetă nu are legătură cu ameninţările cvasi inexistente din partea Iranului şi Coreei de Nord, ci urmăreşte să asigure superioritatea militară americană asupra Rusiei şi Chinei. Scopul real al scutului – a spus el – este reducerea potenţialului nuclear strategic al Rusiei şi anularea completă a celui chinez. În plus, scutul are capacitatea de a doborî sateliţi care zboară pe orbite joase, iar lansatoarele MK-41 ale instalaţiilor terestre Aegis Ashore pot fi rapid ajustate pentru lansare rachetelor de croazieră ofensive Tomahawk, cu raza de acţiune de peste 5 mii de kilometri, ceea ce conferă scutului un important potenţial de atac. Rusia consideră că un alt scop al scutul american antirachetă constă în crearea pe ascuns a unei puternice componente ofensive pentru o lovitură nucleară, capabilă să dezarmeze şi, citez, „să decapiteze Rusia şi China”. Generalul Viktor Poznihir a numit însă, o iluzie periculoasă ideea că umbrela antirachetă va permite Statelor Unite un atac nuclear nepedepsit, subliniind, fără a detalia, că atât Rusia, cât şi China, iau măsuri adecvate de răspuns.
Realizator: Alianţa Nord-Atlantică a afirmat, în mai multe rânduri, că scutul antirachetă al NATO este un sistem destinat apărării şi nu este nici conceput, nici direcţionat împotriva Rusiei.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI