Vizita oficială a ministrului apărării naţionale, Mihnea Motoc, la Kiev

Ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, a efectuat o vizită oficială în zilele de 10 și 11 octombrie, la Kiev, la invitaţia ministrului apărării din Ucraina, generalul Stepan Poltorak.

Discuţiile oficiale dintre cei doi miniştri au vizat evoluţiile din mediul de securitate regional, colaborarea bilaterală şi regională în domeniul apărării, precum şi modalităţile de intensificare a cooperării în cadrul Parteneriatului NATO-Ucraina şi a Parteneriatului Estic al Uniunii Europene. Ministrul Mihnea Motoc a reiterat  sprijinul României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, precum şi pentru reformele politice şi economice interne şi parcursul său european.

Cei doi oficiali au discutat despre posibilităţile concrete de acordare de asistenţă şi sprijin din partea României pentru partenerul ucrainean în domenii precum medicina militară, învăţământul militar, reforma sectorului de securitate şi apărare, apărarea cibernetică, precum şi asigurarea de tratament medical pentru personalul militar rănit în confruntările armate din Ucraina.

Adâncirea cooperării în domeniul tehnico-militar a fost subliniată ca obiectiv important al raporturilor bilaterale de oficialii ucraineni, rămânând ca părţile să examineze, în perioada următoare, modalităţile juridice şi practice de atingere a acestui deziderat.

 Pe fondul situaţiei complexe de securitate din regiune, ministrul apărării din Ucraina a precizat că alte priorităţi sunt aprofundarea raporturilor cu NATO şi integrarea în spaţiul politic şi economic european. În context, a fost discutată intensificarea cooperării politico-militare NATO-Ucraina pe problematici specifice domeniilor planificare strategică, reforma apărării, interoperabilitate şi contibuţie la operaţiile şi misiunile conduse de Alianța Nord-Atlantică.

A fost evidenţiată importanţa implementării eficiente a Pachetului Cuprinzător de Asistenţă dezvoltat de Alianţă pentru Ucraina, adoptat la Summit-ul NATO de la Varşovia, în direcţia consolidării capacităţii pentru sectorul de securitate şi apărare.

În privinţa cooperării sub egida Uniunii Europene, au fost discutate importanţa creşterii rolului dimensiunii de securitate şi apărare a Parteneriatului Estic şi oportunităţile sporirii contribuţiei ucrainene la activităţi sub egida PSAC.

În cadrul vizitei, ministrul Mihnea Motoc a avut o întrevedere cu secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, cu care a discutat aspecte legate de priorităţile cooperării în domeniul apărării şi securităţii între România şi Ucraina.

Vizita oficială a inclus, de asemenea, vizitarea Expoziţiei Internaţionale „Arms and Security 2016” şi participarea la Ceremonia de deschidere a celei de-a XIII-a ediţii.