António Guterres noul secretar general al Organizaţiei Naţiunilor Unite

Adunarea Generală a ONU l-a numit, în urmă cu puţin timp, pe portughezul António Guterres pe postul de secretar general al Organizaţiei Naţiunilor Unite. El îi va succede în funcţie începând cu 1 ianuarie lui Ban Ki-moon aflat la sfârşitul mandatului de cinci ani. António Guterres este primul fost şef de guvern care ajunge în această funcţie. Corespondentul Radio România, Doina Saiciuc, relatează.
Reporter: În vârstă de 67 de ani, domnul Guterres a servit ca prim-ministru al Portugaliei între 1995 şi 2002 şi ca înalt comisar ONU pentru refugiaţi între 2005 şi 2015.
António Guterres şi-a început cariera politcă în 1974 când s-a alăturat Partidului Socialist Portughez al cărui secretar general a devenit în 1992. Într-o declaraţie în Adunarea Generală a Naţiunilor Unite domnul Guterres va reafirma agenda expusă imediat după nominalizarea sa săptămâmna trecută de către Consiliul de Securitate.
António Guterres: Umilinţă în faţa problemelor dramatice ale lumii de astăzi, umilinţa necesară de a servi, de a-i servi în special pe cei mai vulnerabili: victimele conflictelor ale terorismului ale încălcării drepturilor, victimele sărăciei şi injustiţiilor acestei lumi.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 octombrie