În judeţul Galaţi vor fi trimise, în zonele calamitate, ajutoare umanitare

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă se întruneşte la această oră pentru a aproba ajutoare de urgenţă pentru populaţia afectată de inundaţii. Conducerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a decis deja să mai trimită în Galaţi mai multe motopompe şi pompieri din alte cinci judeţe. Tot în Galaţi vor fi trimise astăzi apă potabilă, alimente, pături şi saltele. Aproape 640 de case au fost inundate în acest judeţ, iar pe Drumul Naţional 25 nu se poate circula nici acum pentru că apa depăşeşte un metru pe carosabil în zona Vameşi, dar majoritatea persoanelor evacuate s-au reîntors la casele lor şi încearcă cu ajutorul echipelor ISU să scoată mâlul din locuinţe. Purtătorul de cuvînt al prefecturii, Petrica Paţilea, a declarat pentru RRA că este încă prea devreme pentru evaluarea pagubelor şi că prioritatea este ajutorarea imediată a sinistraţilor:

Petrica Paţilea: În total, în judeţul Galaţi au fost evacuate 1.270 de persoane, cele mai multe, evident, în cele trei comune puternic afectate de inundaţii, vorbim despre Pechea, de unde au fost evacuate 250 de persoane, Cuza Vodă 400 de persoane şi cei mai mulţi la Slobozia Conachi 600. Conform raportării primarului, din acest total numai 44 de persoane se află în sălile de sport puse la dispoziţie de autorităţile locale, restul având posibilitatea să meargă la rude şi, bună parte din ei, întorcându-se în casele mai mult sau mai puţin afectate.

Realizator: La Galaţi avertizarea cod portocaliu de inundaţii mai este în vigoare pentru încă o oră. Şi în judeţul Vaslui, echipele ISU au fost mobilizate în localităţile Doagele şi Rădeni şi comuna Dragomireşti unde zeci de case au fost inundate.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 octombrie