Istorie, cultură și tradiții pe timbrele românești – Descoperiți România, Muntenia

minicoala-2_minisheet-2La sud de Carpaţi, între Olt şi Dunăre, se întinde Marea Valahie, regiune istorică a României, cunoscută şi sub numele de Muntenia, care împreună cu Oltenia formează Ţara Românească. Actul de naştere al provinciei româneşti este considerat a fi consemnarea victoriei în urma bătăliei de la Posada din anul 1330, când muntenii conduşi de domnitorul Basarab I învingeau oastea regelui Ungariei, Carol Robert.

Cele aproape şapte secole de istorie au adunat multe fapte de vitejie şi sacrificiu, la care se adaugă frumuseţea şi bucuria de a trăi în aceste locuri, exprimate şi transmise, de la generaţie la generaţie, prin construcţii arhitecturale și spirituale valoroase, dar și prin oameni de excepție ai zonei.

Moştenirea lăsată de ei a depăşit barierele timpului, păstrându-şi, până astăzi, unicitatea şi specificul pentru oricine este dispus să viziteze acest spaţiu plin de istorie, cultură și tradiţii. Vă invităm așadar să ne însoţiţi într-o călătorie înapoi în timp, de unde vom aduce în prezent crâmpeie din istoria acestei zone, prin cel mai recent proiect filatelic Descoperiți România, Muntenia.

În cele patru timbre de colecţie, emisiunea adună la un loc comori istorice şi personalități reprezentative ale zonei, fiind disponibilă începând de vineri, 14 octombrie a.c., în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Marca poștală cu valoarea nominală de 2,50 lei scoate în evidenţă, într-o sugestivă asociere, silueta maiestuoasă a Mănăstirii Curtea de Argeş şi a ctitorului ei, domnitorul Neagoe Basarab.

Începând cu perioada primului cuplu de rege şi regină ai României, Carol I şi Elisabeta, şi până în prezent, impozanta construcţie a mănăstirii veghează criptele familiei regale.

Valoarea nominală de 3,50 lei aparţine timbrului care aminteşte de domnitorul Constantin Brâncoveanu și de stilul brâncovenesc prezent în ornamentele ctitoriilor sale. La inițiativa sa, cei mai buni constructori și decoratori și-au reunit talentele pentru a defini și materializa o artă de notorietate, arta brâncovenească, ansamblu înțelept închegat al mai multor stiluri.

Timbrul cu valoarea nominală de 8 lei reuneşte într-o compoziţie definitorie frumuseţea costumului popular al Munteniei, motive decorative ale covoarelor şi alesăturilor zonei, alături de decoraţiuni în piatră ale edificiilor mănăstireşti, prezenţe valoroase ale istoriei ţării.

Pe marca poștală cu valoarea nominală de 15 lei se regăsește capitala țării, Bucureşti, într-un ansamblu de imagini reprezentativ pentru spiritualitate și cultură, prin clădirea Ateneului Român, la care se adaugă imaginea statuară a marelui om politic, Ion. I.C. Brătianu.

Ilustrația celor patru timbre este completată de heraldica zonei (stema Munteniei), iar cele două plicuri prima zi ale emisiunii ilustrează un mozaic de imagini, făcând trimitere către detalii arhitecturale specifice Mănăstirii Stavropoleos din Bucureşti şi detalii specifice portului tradițional femeiesc din Muntenia.

Ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinietă și blocul de 4 timbre (în album filatelic), pe manșeta căruia este ilustrat Turnul Chindiei, din cadrul Complexului Muzeal Curtea Domnească, Târgovişte, într-un cadru nocturn.

Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat într-un tiraj limitat de 245 exemplare, echipat cu blocul de 4 timbre al emisiunii și setul de două plicuri prima zi având ștampila „prima zi” aplicată în clar în folio aur. Fiecare element este numerotat de la 001 la 245.

Romfilatelia mulţumeşte Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte şi fotografului Valentin Grigore pentru sprijinul acordat în realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi Biroul Relaţii Publice:

Tel: 021 / 337 24 42

anamaria.anton@romfilatelia.ro