DEUTSCHE WELLE: Premiul ”EuroNatur 2016” pentru Gabriel Păun

Gabriel Păun, biolog și ecologist, a primit la Bodensee, pe insula Mainau, premiul ”EuroNatur 2016” pentru implicarea sa în protecția pădurilor.

Pe teritoriul României se află încă 60 la sută din pădurile virgine ale Europei, cu toate că defrișările masive au făcut ravagii în ultimii ani. ”Cu toate defrișările masive care s-au desfășurat în România, această țară este ultima din Uniunea Europeană care se poate bucura de suprafețe mari de păduri virgine. Pentru asta lupt. Nu mă voi opri până ce paradisurile naturale ale României vor fi în siguranță”, a declarat Gabriel Păun la înmânarea distincției.

Gabriel Păun a desfășurat campanii naționale și internaționale pentru protecția naturii și a animalelor, activând în trecut la Greenpeace și Vier Pfoten International. Printre activitățile sale se numără oprirea construcției drumului național 66A, prin parcurile naționale Domogled și Retezat, dar și salvarea de la exploatare a mii de hectare de păduri virgine.

”Gabriel Păun nu are termen de comparație în lupta sa pentru salvarea ultimelor păduri virgine din România, pentru care depune toate eforturile personale posibile. Aceste păduri au rămas neatinse de om timp de secole și sunt printre cele mai importante comori naturale de pe continentul nostru”, a declarat Christel Schroeder, președintele fundației EuroNatur. Ea a explicat că premiul i-a fost acordat în 2016 lui Gabriel Păun, fondator al ONG-ului de mediu Agent Green, care a scos la lumină vreme de ani de zile dovezi despre tăierile ilegale de păduri din România.

În comunicatul de presă transmis de fundația EuroNatur, se subliniază că pădurile neatinse, ”acest tezaur unic se diminuează, multe dintre aceste păduri primare fiind tăiate ilegal. Autoritățile din România nu aplică o protecție legală corespunzătoare pentru pădurile multi-seculare, lemnul din aceste păduri ajungând în peste 70 de țări din lume, inclusiv în Germania”.

Premiul nu este de natură materială, ci onorează un angajament extraordinar în domeniul conservării naturii. Laureații EuroNatur au fost în trecut printre alții Nelson Mandela, Mihail Gorbaciov și Prințul Charles.

Autor: Lavinia Pitu

DEUTSCHE WELLE, 13 octombrie 2016