Miting de protest la Sibiu faţă de felul în care s-a gestionat problema ursului rătăcit zilele trecute în oraş

La  Sibiu este programat să înceapă la această oră un miting de protest faţă de felul în care s-a gestionat problema ursului rătăcit zilele trecute în oraş. Cazul a fost discutat şi la guvern, unde premierul Dacian Cioloş a primit mai multe rapoarte intermediare asupra incidentului. Între timp, se ia în calcul revizuirea procedurilor de intervenţie în astfel de situaţii.

Realizator: Andreea Marin: La Sibiu se anunţă trei seri de proteste. Oamenii sunt nemulţumiţi de felul în care s-a gestionat situaţia ursului rătăcit zilele trecute în centrul oraşului. Şi premierul Dacian Cioloş a discutat astăzi cu autorităţile implicate în gestionarea incidentului de la Sibiu. Miniştrii mediului şi de interne, dar şi prefectul judeţului Sibiu şi reprezentantul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor i-au prezentat şefului executivului rapoarte intermediare asupra cazului. Până luni, însă, pe masa lui Dacian Cioloş va trebui să fie rapoarte complete ale întregii situaţii. În paralel, la Ministerul de Interne, se lucrează de săptămâna trecută la o revizuire a procedurilor de intervenţie în astfel de momente. Şi responsabilii de la Ministerul Mediu au o misiune: au termen până joi să prezinte stadiul înfiinţării serviciului de urgenţă pentru animale sălbatice – iniţiativă de altfel demarată, dar nefinalizată până acum.

Între timp, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a dispus trimiterea unei echipe de control la Sibiu. Inspectorii urmează să verifice dacă au fost respectate măsurile legale cu privire la bunăstarea şi protecţia animalelor. Rezultatele anchetei se aşteaptă la începutul săptămânii viitoare. În plus, s-a hotărât întocmirea de proceduri pentru personalul direcţiilor judeţene de specialitate, astfel încât la nivel local să se cunoască exact paşii care trebuie urmaţi pentru protecţia populatiei, în astfel de situaţii. Miercuri, un urs a fost împuşcat mortal în centrul Sibiului, după cea a rătăcit prin zonă aproape trei ore. Cazul este anchetat acum de mai multe instituţii, iar procurorii au deschis un dosar penal pentru uz de armă letală.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 octombrie