Motanul încălţat de Charles Perrault, la Radio România Cultural

Teatrul Naţional Radiofonic pentru copii vă invită să ascultaţi, în premieră, duminică, 23 octombrie, de la ora 9:00, la Radio România Cultural, spectacolul Motanul încălţat de Charles Perrault. Traducerea şi adaptarea radiofonică: Maria Ioana Vasiloiu. Regia artistică: Vasile Manta.

Năzdrăvanul motan, încălţat cu cizme roşii şi-a început drumul spre nemurire, acum mai bine de trei sute de ani, graţie unui rafinat om de cultură francez, la a cărui celebritate a contribuit, însă, din plin, căci Charles Perrault era un scriitor respectat şi recunoscut în epocă. Scrisese poezie, proză şi era membru al Academiei Franceze. Dar, în posteritate, numele lui a rămas legat, pentru totdeauna, de volumul de basme Poveşti sau basme de odinioară cu moralităţi, publicat în anul 1697. Subintitulat Poveştile Mamei Mele Gâsca, tomul cuprindea 11 poveşti de sursă populară, trei în versuri şi opt în proză, brodate însă pe canavaua extrem de modernă a spiritului său liber, opere cu o scriitură rafinată, elaborată, deosebit de densă, în care autorul a absorbit şi a integrat în doze variate doar ce i se potrivea din curentele şi moda timpului. De altfel, într-una dintre dedicaţiile sale programatice, cea de la povestea Dorinţele ridicole, Perrault susţinea că „nu materia, subiectul au însemnătate într-o poveste, ci modul de a o spune”. Şi aceasta justifica într-adevăr gestul lui de pionierat, la sfârşitul secolului al XVII-lea, de a aşterne pe hârtie, de a da o formă scrisă şi cultă poveştilor istorisite de către doici şi bunici, îmbunătăţind şi înfrumuseţând povestea cam „seacă şi simplă” cu ceva „agremente” şi „ornamente”, îmbrăcînd „morala lăudabilă” într-o „povestire jucăuşă, poznaşă”, afirma profesorul universitar doctor Muguraş Constantinescu. Asupra basmelor din volumul mai sus amintit nu s-a aşternut praful uitării, în cele peste trei veacuri care au trecut de la publicarea lor, Cenuşăreasa, Scufiţa Roşie, Dorinţe ridicole, Piele de măgar, Riquet moţatul, Răbdarea preafrumoasei Grizelda, Tom Degeţel, Barbă albastră, Zânele, Frumoasa din Pădurea Adormită ori Motanul încălţat, continuând să farmece generaţie după generaţie de cititori şi de ce nu, de ascultători.

Teatrul Naţional Radiofonic pentru copii vă invită să ascultaţi un spectacol muzical inspirat din basmul Motanul încălţat, o montare pentru întreaga familie care vă va încânta prin stilul dinamic, antrenant, măiestria şi verva interpretării. Regizorul Vasile Manta a invitat în distribuţie actori de marcă ai scenei contemporane, profesionişti de elită ai artei teatrului radiofonic pentru copii: Petre Lupu – în rolul simpaticului motan, Mihai Mălaimare – stăpânul său, Mihai Constantin – Împăratul, Oana Răsuceanu – Prinţesa, Ion Haiduc – Căpcăunul, alături de Ioana Calotă, Julieta Strâmbeanu, Mircea Constantinescu, Marius Călugăriţa, Violeta Berbiuc, Cristian Simion, Ion Mărgescu. Muzica originală a spectacolului este semnată de binecunoscutul compozitor Dumitru Lupu, iar înregistrările muzicale au fost realizate de regizorul muzical Stelică Muscalu. Din echipa de producţie mai fac parte Radu Verdeş – regia de montaj şi Irina Soare – redactor şi coordonator de proiect.

Spectacolul radiofonic Motanul încălţat de Charles Perrault va putea fi ascultat, în avanpremieră, luni, 17 octombrie, de la ora 11:00, la Clubul de la hotelul Ramada Majestic din Bucureşti, în prezenţa actorilor din distribuţie, a oamenilor de teatru, jurnaliştilor şi a publicului iubitor al fenomenului.

RADOR (14 octombrie)