Cutremur în Marea Neagră

 Realizator: România se cutremură din nou. Un seism cu magnitudinea 5,3 a avut loc în Marea Neagră. Seismul a avut loc la o adâncime de 5 km în apropiere de teritoriul Turciei. O mişcare tectonică similară s-a produs şi în urmă cu trei luni. Atunci cutremurul a avut magnitudinea de 4,2 şi discutăm cu domnul Mihai Diaconescu, geofizician. Bun găsit.
Mihai Diaconescu: Bună ziua.
Realizator: Ce semnal ne transmite acest nou cutremur înregistrat în Marea Neagră?
Mihai Diaconescu: Cutremurul acesta nu ne transmite nouă decât un semnal înregistrat instrumental. Practic, asupra populaţiei, asupra teritoriului României nu are niciun efect acest cutremur. Este mult prea departe de noi şi în general cutremurele turceşti nu sunt resimţite în România decât din punct de vedere instrumental.
Realizator: Adâncimea este importantă?
Mihai Diaconescu: Da, adâncimea este importantă în producerea unui cutremur prin efectele pe care le are asupra populaţiei.
Realizator: Am fost obişnuiţi până acum s ă vorbim de cutremure înregistrate mai degrabă p[e teritoriul ţării noastre, în ţările vecine. Acum vorbim de un seism produs în Marea Neagră. De aceea vă întrebam de această adâncime, dacă este diferenţă.
Mihai Diaconescu: Este o adâncime normală pentru Marea Neagră, nu este nicio noutate pentru noi ca specialişti. E o noutate pentru populaţie, nu prea sunt frecvente cutremurele peste 4 în Marea Neagră, dar zona respectivă, Est Istanbul, a mai produs cutremure chiar şi mai mari.
Realizator: Vă mulţumesc foarte mult pentru intervenţie.
Mihai Diaconescu: Cu plăcere.

B1 TV (15 octombrie)


BNR: Seism în Marea Negră, resimţit în Bulgaria

RADOR (15 octombrie) – Un seism cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter a fost resimţit în vestul Turciei şi în sud-estul Bulgariei. Potrivit datelor comunicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteraneean, seismul s-a produs sâmbătă dimineaţă, la o adâncime de 10 kilometri, cu epicentrul în Marea Neagră. Pentru moment, nu există informaţii referitoare la posibile victime sau pagube materiale.(www.bnr.bg – 15 octombrie)